Bu Blogda Ara

19 Ağustos 2020 Çarşamba

ARIZALI CİHAZ ALIM SATIMI ESNASINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Uzun zamandır sorulan arızalı cihaz alım satımı esnasında nelere dikkat etmeliyiz? sorusuna cevap olması için bu yazıyı hazırladım. Öncelikle belirtmeliyim ki arızalı cihaz alım satımında güven ve tecrübe çok önemlidir. Eğer bu konularda bilginiz ve tecrübeniz yoksa arızalı cihaz alım satımına kalkışmanızı önermem çünkü zarar etme ihtimaliniz yüksektir. Bu yazıda sahibinden.com gibi siteler üzerinde ilana koyulan arızalı cihaz alım satımı için bilmeniz gereken her şeye değineceğiz.

Arızalı cihaz alım satımı yapılacak cihaza yapılmış olan işlemler

Asla unutmayın ki hiçbir cihaz tamir edilmeye çalışılmadan ilan sitelerinde boy göstermez. Genellikle arızalı şekilde ilanlara girilen cihazlar daha önceden işlem görmüştür. Burada önemli olan cihaza hangi işlemlerin uygulandığıdır. Yazılımsal da olsa donanımsal da olsa geri dönüşü olmayan bir işlem yapılmış olan cihazların tamir edilmesi çok zor olacaktır. Cihaza yapılan işlemlerin nelere yol açacağını bilmek önemlidir.

Bu konuda bir diğer önemli nokta ise işlem yapan kişinin bilinçli olup olmadığıdır. Cihaza temas eden ustanın ne yaptığını bilmesi en önemli husustur. Çünkü Türkiye’de çoğu teknik servis müşteriye detaylı bilgilendirme vermez, bu durum normal karşılanabilir ancak gerektiğinde ne yapıldığının doğru olarak bilinmesi önemlidir.

Maalesef açtığı programın rastgele veya ezbere olarak butonlarına basarak veya bilgisi olmadan donanımsal tamir yapmaya çalışan teknik servisler ülkemizde maalesef azımsanmayacak sayıdalar. Aldığınız bilginin detayını her zaman sorgulayın. Mesela “Yazılım atıldı” cümlesi hiç açıklayıcı bir cümle değildir ve “anakarta bakıldı” cümlesi de diğerine benzer bir şekildedir.

Cihazdaki sıvı ve darbe durumu

Sıvı temasa bağlı oksitlenmeler ve darbeye bağlı çatlaklar çoğu bileşenin elektronik ömrünü tamamlamasına sebep olur. Sıvı temas anakartı içeriden çürüttüğü gibi darbe de bileşenlerin yerinden kaymasına ve anakartın çatlamasına sebep olacaktır. Anakart PCB yapısı gereği içerisinde yüzlerce elektrik ileten hat barındırdığından kırık veya çürük bir anakartı tamir etmek için çok detaylı servis dokumanına ihtiyaç olacaktır.

Eski PCB Kartlar bu fotoğrafta göründüğü şekildeydi. İlerleyen zamanlarda gelişen teknolojiyle birlikte baskı devre sistemine geçildi ve bir PCB kart olan anakartlar da şimdiki halini aldı. Buradan yola çıkarak bir anakartın içinde ne kadar hat geçeceğini daha kolay anlayabiliriz.


Satıcının güvenilirliği

Arızalı cihaz alım satımı konusunda en önemli hususlardan birisi de tahmin edebileceğiniz gibi cihazı satan kişinin güvenilirliğidir. Verdiği bilgilerin tutarlı olup olmadığı, işten anlayıp anlamadığı gibi soruların cevapları önem arz etmektedir. Söylediklerinden bir şey anlamayacaksanız ve detay soramayacaksanız kandırılma olasılığı bu konuda da yüksektir.

Burada en büyük kandırmaca “basit bir arızası var ama uğraşamıyorum vaktim yok” gibi cümlelerdir. Sonuçta kimse arızalı cihazını kendisi tamir etmez, bir tamirciye gösterecektir. Basit bir arıza için de kimse elindeki malı çok daha uygun bir fiyata vermez. Gerçekten uğraşacak vakti olmayan iş adamları bu şekilde bozuk cihazlarını telefoncularına bırakıp işlerine devam ediyor arkadaşlar.

Sorunun yazılımsal olması bazı kullanıcılar tarafından küçümsenip basite alınabiliyor. Hoş, bu şekilde yazılım emeğini küçümseyen kullanıcılara kandırılmak müstehaktır lakin yine de bu konuya değinmeden geçmeyeceğim. Arızayı ustasına gösterip yazılımsal olduğunu öğrendiğini söyleyerek arızayı küçük gösteren satıcılar yok değil. Burada bilmemiz gereken şey arızanın yazılımsal olduğunun neye dayanarak söylendiğidir. Unutmayalım ki tamiri mümkün olmayan yazılımsal arızalar tabi ki vardır.

Kayıtsız veya şebekesi çalışmayan şekilde ilana koyulan arızalı cihaz alım satımı

Unutmamak gerekiyor ki Türkiye’de BTK kaydı olmayan, IMEI sorgusunda kayıtlı gözükmeyen cihazların belirli bir kullanım süresinden sonra şebekeye erişimleri kısıtlanmaktadır. Bu şekilde ilana koyulan bir cihazın fiyatı kayıtlı olan cihazlara göre çok daha düşükse muhtemelen bu, pasaport kaydıyla yasal işletme fiyatının yüksekliğinden kaynaklıdır. Çünkü hiç kimse kayıt etme imkanı varken bir cihazı kayıtsız şekilde bedava diyebileceğimiz fiyatlara satmaz. Şahsen bir cihazı yasal kayıt süresi dolduktan sonra 1 yıldan fazla kullanmaya devam edip pasaport kayıt parası biriktiren müşterilerim olmuştur.

Şebekesi kapalı olan bir cihazı satın almaya karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken birkaç konu var. Öncelikle cihaz kayıtsız olduğu için mi kapanmış, yoksa şebekesinde mi arıza var? Bunu acil durum numarasını arayarak test etmeniz mümkündür. Cihaz pasaport kaydı gerektiriyor mu? Kanunen süresi bittiği için kapatılan cihazların yılbaşında açıldığı biliniyor. Süresi dolduğu için Türkiye’de kapanan cihazlar tekrar kayıt edildiklerinde şebekeye erişebilirler. Kayıt edilmeseler dahi Türkiye dışında çalışmaya devam edecektir.

Kayıtsız halde satılmak istenen bir cihazın çok yüksek ihtimalle pasaport kaydına ihtiyacı vardır. Bunu akıldan çıkarmamak gerekiyor.


Ekranı kırık veya arızalı cihaz alım satımı yaparkek dikkat edilmesi gerekenleri bu yazıda okuyabilirsiniz.


Arızalı cihaz alım satımı konusunda arızalı halde ilana koyulan bir cihazın ortalama en az 2-3 teknik servis tarafından incelendiğini bilmemiz gerekiyor. Bu arıza kullanımı engelleyen herhangi bir şey olabilir. Ekranı kırık olarak satılmak istenen cihazın ekranı bulunmuyor veya pahalı olabilir, kayıtsız olarak satılan cihaz pasaport kaydı pahalı olduğundan bu şekilde satılıyor olabilir, açılmayan bir cihaz tamiri kolay olmayan bir arızadan dolayı açılmıyor olabilir ve genel olarak sorunlu cihazlar sorunların çözümü hiç de kolay olmadığı için sorunlu şekilde satılırlar.

Sonuç olarak elbette her cihaz böyledir veya değildir diyemeyiz bir cihaz nasıldır kar edilir mi edilmez mi bunlar kısa yoldan güzel kazançlar sağlayacak detaylar olsa dahi her kişinin kendi riskidir. En detaylı arıza bilgisi cihazla ilgilenildikten sonra verilebilir. Görülmeyen, incelenmeyen cihaz hakkında sorulan ve cevaplanan hiçbir soru sağlam bir temele dayandırılamayacaktır.

Bütün bunlara ek olarak da bedava peynirin ancak fare kapanında olacağını asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Bir tavsiye kabul edecek olursanız, eğer bozuk halde ilana koyulan bir cihaz gördüyseniz fırsattan istifade edeceğiniz kârın hayalini kurmak yerine önce ilanı açan arkadaşa güvendiğiniz bir tamirci tavsiye edin. Çünkü bu şekilde kazanmanız garantidir, o insanın zararını engellemesine vesile olarak iyilik yapmış olursunuz. Bundan sonrası da tamamen arızalı cihaz alım satımı yapacak olan kişinin bilgisine, tecrübesine kalmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu blog herkese açık olup bilgi paylaştıkça güzeldir anlayışına sahiptir

Doğal zayıflama - Yakın dövüş - Che masajı - Kronik ağrılar fıtık Sorunlarınız İçin Ulaşınız

Merhaba​ Doğal Zayıflama Che Masajı Yakın Savunma İstediğiniz bölge kısa sürede forma girer daha fit bir vücuda sahip olabilirsiniz. Doğal z...