Bu Blogda Ara

27 Ağustos 2020 Perşembe

Telefondan Bilgisayarımı Nasıl ve Ne Şekilde Kontrol Edebilirim ?


Sizde biliyorsunuz ki gelişen teknoloji bize birçok şeyi yapmamıza imkna veriyor.Bunlardan biride telefondan bilgisayarı kontrol etme kolaylığıdır. Tabi bu bilgisayar ve telefonun direk bağlanmasıyla olacak bir iş değil bunun için uygulamalar imdadımıza koşuyor (Team Viewer,Scrcpy,Vnc Viewer) gibi.


Biz bugün bunlardan size sadece birtanesini anlatacağız zamanla içerik güncellendikçe daha fazlasını da bulabileceksiniz.

Team Viewer uygulaması nasıl kullanılır ?



Team Viewer uygulaması müşteri memnuniyetine çok önem veren ve kullanıcısını el üstünde tutan bir uygulama firmasıdır.Üstelik anroid sürümünün olması da rakipleriyle arasındaki farkı iyiden iyiye açmaktadır.Tüm bunları yapan firma sizlere bilgisayar hakkında etraflıca bir bilgi vermekten de geri kalmıyor.


Team Viewer Kurulum


Team Viewer Uygulamasını google'da kendi adı ile taratıp karşınıza çıkan ilk siteden yani kendi sitesinden indirebilirsiniz kurulum setupunu tamamladıktan sonra artık uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.


teamviewer


22 Ağustos 2020 Cumartesi

TELEFONUMA ROOT ATMA (MA)LI MIYIM?



Merhaba arkadaşlar bu yazımızda kullandığımız android telefonlarımızda cihazımızın bütün kilitlerini açmak için telefonumuza root atmalı mıyım? Sorusuna cevap arayacağız. Bu sorumuzu root atmak ve atmamak için nedenlerimizi inceleyerek hep beraber karar verelim.

ROOT ATMAK İÇİN GEÇERLİ SEBEPLER

  •          Android cihazınızı bütün detaylarıyla özelleştirmenizi sağlar.
  •          İşletim sistemini Linux ile değiştirme olanağı sağlar
  •          Bir çoğunuz vpn uygulamalarının kullanıldığı taktirde internet trafiğinizi şifreli bir tünele gönderildiğini duymuşsunuzdur. Root atmanız durumunda verilerinizin o şifreli tünele gönderilmesine engel olabilirsiniz.
  •          Oyun oynarken veya herhangi bir internet sitesinde ekran görüntüsü, ekran kayıtlarınızı daha sağlıklı hale getirir.
  •          Sanırım en cazip özelliği budur oynadığınız oyunlarda çeşitli programlar kullanarak oyunlara hile hazırlayabilirsiniz.
  •          Cihazınızın aklınıza gelecek bütün özelliklerini en baştan düzenleyebilirsiniz. Açılışından kapanışına kadar çalışan bütün özellikler değiştirilebilir.
  •          Uygulamalar yardımı ile daha önce bağlandığınız bütün Wİ-Fİ (kablosuz ağ) lerin şifrelerini görmenize olanak sağlar.
  •          Cihazınıza takacağınız hafıza kartını telefonunuzun dahili hafızasıymış gibi kullanabilirsiniz.
  •          Yükleyeceğiniz bazı uygulamalar sayesinde cihazınızın pil ömrü konusunda inanılmaz değişimlere yol açabilirsiniz.
  •          Hepimizin telefonunda bulunan onlarca gereksiz sistem uygulamasını bu sayede silerek telefonunuzu rahatlatabilirsiniz.

ROOT ATMAMAK İÇİN GEÇERLİ SEBEPLER

  •          Öncelikle cihazınızın garanti dışı kalacağını tahmin edersiniz.
  •          Eğer daha önce Linux sistemi kullanmadıysanız hem kullanmakta zorlanırsınız hem de verileriniz için büyük tehlike oluşturmuş olursunuz.
  •          Custom Rom işlemi yapmaya kalkacak olursanız eğer yeterli bilgiye sahip değilseniz Custom Rot yaparken cihazınızı brick edebilirsiniz.
  •          Cihazımın animasyonunu değiştireceğim gibi bir hevese kapılım bir anlık hata ile boot.img adlı dosyayı silmeniz durumunda çok büyük sorunlar yaşarsınız.
  •          Sistem dosyalarını silmekten kastımı açıklamak gerekirse birçok kullanıcı cihazının artık Kamerası veya Mesajlaşma gibi önemli uygulamalarını sildikleri görülmüştür.
  •          Yukarıda oyunlarda hile yapmanıza olanak sağladığından bahsetmiştim. Hepinizin tahmin edeceği gibi kullandığınız hile yüzünden oyundan zamanlı veya zamansız ban yeme ihtimali doğurur.
  •          Yukarıda hafıza kartınızı dahili hafıza gibi kullanabileceğinizden bahsetmiştim. Bir de tehlikeli tarafından bakacak olursak sistem uygulamalarınızı hafıza kartınıza taşırsanız kartınızın bozulması durumunda cihazınız brick olacaktır.
  •          Cihazınıza virüs bulaşmasını kolaylaştıracaksınız. Bunun yanı sıra kötü huylu programlar yükleme ihtimaliniz de artacaktır.

 

UYARI: Yukarıda bahsettiğimiz nedenler bu işleri detaylı bilmeyen bir heves ile girişecek arkadaşlar için geçerlidir eğer bilginize ve kendinize güveniyorsanız denemekte özgürsünüz ancak root atmanın her zaman avantaj sağlayacağını söylemek yanlış olur.

19 Ağustos 2020 Çarşamba

ADB ve Fastboot Nedir? Nasıl kurulur? Android Platform Tools hakkında bilinmesi gerekenler

Android’in temeline inerken ve herhangi bir işlem yapacağımızda yolumuz en başta adb ve fastboot dolayısıyla da komut satırından geçiyor. Peki nedir bu adb ve fastboot? Bu yazımızda bunun detaylarını aktarmaya çalışacağız.

ADB ve Fastboot (Android Platform Tools) Nedir?

Google, geliştiricilere ve üreticilere kolaylık olması açısından adb ve fastboot programlarını geliştirdi. Bu programlara android platform tools adını veren Google, bunu kendi sitesinde sürekli güncellenen şekilde yayınlamaktadır.

Google’a göre platform tools, yazılım geliştirmek için gerekli programlar olan systrace, adb ve fastboot programlarını içeriyor. Aynı zamanda bu programlar cihazların bootloader kilitlerini açmak ve yeni sistem imajları flaşlamak için de gerekli bir hale geliyor.

ADB: Android Debug Bridge nedir?

Android debug bridge, adının türkçe manasından da anlaşılabileceği gibi hata ayıklama işlemleri için kullandığımız köprü yazılımın adıdır. Cihazınızla komut satırı üzerinden iletişim kurup işlem yapmaya yarar. Cihazda özel komutlar çalıştırmamıza imkan tanır.

ADB programı bir istemci, bir daemon (arkaplan işlemlerini yürüten bir ara program) ve bir sunucu olarak 3 parçada çalışır. ADB çalışmaya başladığında önce halihazırda çalışan bir sunucu var mı diye kontrol eder. Eğer varsa bu sunucuyu kapatır, yoksa da 5037 numaralı TCP portundan sunucuyu başlatır. Bütün ADB cihazları ve sunucuları TCP 5037 portundan iletişim kurarlar. Dolayısyla bir bilgisayarda aynı anda iki sunucu çalışamaz ve aynı anda iki cihazla iletişim kurulamaz. Birden fazla cihaz bağlıysa bağlantı sırasında hangi cihaza bağlanılmak istendiği komut satırında belirtilmelidir. Aynı zamanda wi-fi üzerinden kablosuz olarak da ADB bağlantısı kurulabilmektedir.

Cihazınızda ADB erişimine izin vermek için “Geliştirici seçenekleri” menüsünü aktifleştirin.Geliştirici seçeneklerini Telefon Hakkında menüsünden Derleme Numarası, Yapı Numarası, Build Number, MIUI Sürümü, Flyme Sürümü gibi üretici tarafından belirlenmiş seçeneklerin üzerine 10 kere tıklayarak açabilirsiniz. Geliştirici seçenekleri menüsüne girdikten sonra USB Hata Ayıklama özelliğini aktifleştirdikten sonra işimiz cihazı bilgisayara bağlayıp ADB sunucusunu çalıştırmaya ve cihazımızdan gerekli izinleri vermeye kalıyor.

Fastboot nedir?

Fastboot, bootloader yani fastboot modundaki cihazlar üzerinde işlemler yapılmasını sağlayan programdır. Bootloader kilidinin açık olduğu cihazlarda daha ileri işlemlere, kapalı olduğu cihazlarda ise sadece temel bilgi almaya ve yeniden başlatmaya izin verir.

Android platform tools içinde en çok kullandığımız ADB ve Fastboot ile ilgili bilgi vermeye çalıştık. Platform Tools içindeki diğer bileşenlerle ilgili bilgi almak isteyen meraklı arkadaşlar İngilizce dilindeki detaylı bilgiye buradan ulaşabilirler.

Android platform tools yani ADB ve fastboot, Android cihazlarda hata ayıklama işlemleri yapılabilmesi için Google tarafından geliştirilmiş bazı programlara verilen isimdir.

Komut Satırı nedir?

ADB ile fastboot gibi diğer platform tools paketi programları da herhangi bir arayüze sahip olmadıkları için, komut satırı üzerinden kontrol edilirler. Komut satırı windows, linux ve mac’te kendine has şekillerde bulunmaktadır. Biz anlatımımıza windows komut satırı olan Komut İstemi (cmd) programıyla devam edeceğiz. Bu programlarda bir programı adını yazarak çağırabilir ve ona yaptırmak istediğiniz işi sözdizimine (syntax da denir) uygun şekilde yazmalısınız. Örneğin gungfu155 programına x kişiyi bul komutunu vermek programın yapısına göre şu şekilde olabilir:

Gungfu155 bul mimar


Komut satırı sadece çalıştırmak istediğimiz programa erişmek ve onu çalıştırmak için kullanacağımız bir evrendir. Dolayısıyla yapabileceklerimiz çalıştıracağımız programa göre sınırsızdır.

ADB ve Fastboot (Platform Tools) Nasıl Kurulur?

Platform tools programları aslında kurulan birer program değildir. Olduğu yerde komut satırıyla çalışır. Dolayısıyla onları indirmeniz yeterli olacaktır. Yine de ADB ve Fastboot’un cihazınızı tanıması için üreticinizin sunduğu sürücüleri kurmanız gerekmektedir. Kendi kullandığım ve tavsiye ettiğim bir program bunu kolayca sizler için yapıyor. İsmi “15-seconds ADB installer” olan bu program önce cihazınıza programları kopyalıyor, sonra da en genel geçer olan Google’ın yayınladığı sürücüleri bilgisayarınıza kuruyor.

Programın yayınlandığı xda forumu konusu: TIKLAYIN

Programı indirmek için TIKLAYIN

Kurulumu yapmak için:

  • adb-setup-.....exe programını çalıştırın
  • Do you want to install? sorusuna Y cevabını verin, bu cevap işlemi başlatacak.
  • Install ADB system-wide? sorusuna Y cevabını verin. Bu cevap C:\adb isminde bir klasör oluşturup gerekli dosyaları buraya kopyalayacak
  • Do you want to install drivers? sorusuna da Y cevabını verdiğinizde sürücüleri yükleyeceğiniz bir pencere açılacak, işlemleri tamamlayarak sürücüleri de yüklediğinizde kurulum tamamlanmış olacak.
  • Önemli not: eğer program çeşitli hatalar verir ve dosyaları yüklemezse yapmanız gereken şey winrar veya 7-zip gibi bir programla kurulum dosyasını bir arşiv gibi çıkartarak içerisindeki install.bat dosyasını çalıştırmak suretiyle kurulumu hatasız bir şekilde yapabilirsiniz.
  • Kurulum başarıyla tamamlandıktan sonra C:\adb veya sizin istediğiniz yere klasörü taşıyarak orada komut satırını çalıştırarak programları kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Eğer programın yüklediği adb ve fastboot tool yeni çıkmış cihazınızı tanımazsa BURADAN sayfa başındaki Download SDK Platform-Tools for Windows bağlantısına tıklayıp en güncel platform tools paketini indirebilirsiniz.
    Kurulum yapmak paylaştığımız bu küçük programla bu kadar basit!
    Bu yazımızda ADB ve Fastboot nedir? Nasıl kurulur konularını işlemeye çalıştık. Umarım faydalanmışsınızdır.



ARIZALI CİHAZ ALIM SATIMI ESNASINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Uzun zamandır sorulan arızalı cihaz alım satımı esnasında nelere dikkat etmeliyiz? sorusuna cevap olması için bu yazıyı hazırladım. Öncelikle belirtmeliyim ki arızalı cihaz alım satımında güven ve tecrübe çok önemlidir. Eğer bu konularda bilginiz ve tecrübeniz yoksa arızalı cihaz alım satımına kalkışmanızı önermem çünkü zarar etme ihtimaliniz yüksektir. Bu yazıda sahibinden.com gibi siteler üzerinde ilana koyulan arızalı cihaz alım satımı için bilmeniz gereken her şeye değineceğiz.

Arızalı cihaz alım satımı yapılacak cihaza yapılmış olan işlemler

Asla unutmayın ki hiçbir cihaz tamir edilmeye çalışılmadan ilan sitelerinde boy göstermez. Genellikle arızalı şekilde ilanlara girilen cihazlar daha önceden işlem görmüştür. Burada önemli olan cihaza hangi işlemlerin uygulandığıdır. Yazılımsal da olsa donanımsal da olsa geri dönüşü olmayan bir işlem yapılmış olan cihazların tamir edilmesi çok zor olacaktır. Cihaza yapılan işlemlerin nelere yol açacağını bilmek önemlidir.

Bu konuda bir diğer önemli nokta ise işlem yapan kişinin bilinçli olup olmadığıdır. Cihaza temas eden ustanın ne yaptığını bilmesi en önemli husustur. Çünkü Türkiye’de çoğu teknik servis müşteriye detaylı bilgilendirme vermez, bu durum normal karşılanabilir ancak gerektiğinde ne yapıldığının doğru olarak bilinmesi önemlidir.

Maalesef açtığı programın rastgele veya ezbere olarak butonlarına basarak veya bilgisi olmadan donanımsal tamir yapmaya çalışan teknik servisler ülkemizde maalesef azımsanmayacak sayıdalar. Aldığınız bilginin detayını her zaman sorgulayın. Mesela “Yazılım atıldı” cümlesi hiç açıklayıcı bir cümle değildir ve “anakarta bakıldı” cümlesi de diğerine benzer bir şekildedir.

Cihazdaki sıvı ve darbe durumu

Sıvı temasa bağlı oksitlenmeler ve darbeye bağlı çatlaklar çoğu bileşenin elektronik ömrünü tamamlamasına sebep olur. Sıvı temas anakartı içeriden çürüttüğü gibi darbe de bileşenlerin yerinden kaymasına ve anakartın çatlamasına sebep olacaktır. Anakart PCB yapısı gereği içerisinde yüzlerce elektrik ileten hat barındırdığından kırık veya çürük bir anakartı tamir etmek için çok detaylı servis dokumanına ihtiyaç olacaktır.

Eski PCB Kartlar bu fotoğrafta göründüğü şekildeydi. İlerleyen zamanlarda gelişen teknolojiyle birlikte baskı devre sistemine geçildi ve bir PCB kart olan anakartlar da şimdiki halini aldı. Buradan yola çıkarak bir anakartın içinde ne kadar hat geçeceğini daha kolay anlayabiliriz.


Satıcının güvenilirliği

Arızalı cihaz alım satımı konusunda en önemli hususlardan birisi de tahmin edebileceğiniz gibi cihazı satan kişinin güvenilirliğidir. Verdiği bilgilerin tutarlı olup olmadığı, işten anlayıp anlamadığı gibi soruların cevapları önem arz etmektedir. Söylediklerinden bir şey anlamayacaksanız ve detay soramayacaksanız kandırılma olasılığı bu konuda da yüksektir.

Burada en büyük kandırmaca “basit bir arızası var ama uğraşamıyorum vaktim yok” gibi cümlelerdir. Sonuçta kimse arızalı cihazını kendisi tamir etmez, bir tamirciye gösterecektir. Basit bir arıza için de kimse elindeki malı çok daha uygun bir fiyata vermez. Gerçekten uğraşacak vakti olmayan iş adamları bu şekilde bozuk cihazlarını telefoncularına bırakıp işlerine devam ediyor arkadaşlar.

Sorunun yazılımsal olması bazı kullanıcılar tarafından küçümsenip basite alınabiliyor. Hoş, bu şekilde yazılım emeğini küçümseyen kullanıcılara kandırılmak müstehaktır lakin yine de bu konuya değinmeden geçmeyeceğim. Arızayı ustasına gösterip yazılımsal olduğunu öğrendiğini söyleyerek arızayı küçük gösteren satıcılar yok değil. Burada bilmemiz gereken şey arızanın yazılımsal olduğunun neye dayanarak söylendiğidir. Unutmayalım ki tamiri mümkün olmayan yazılımsal arızalar tabi ki vardır.

Kayıtsız veya şebekesi çalışmayan şekilde ilana koyulan arızalı cihaz alım satımı

Unutmamak gerekiyor ki Türkiye’de BTK kaydı olmayan, IMEI sorgusunda kayıtlı gözükmeyen cihazların belirli bir kullanım süresinden sonra şebekeye erişimleri kısıtlanmaktadır. Bu şekilde ilana koyulan bir cihazın fiyatı kayıtlı olan cihazlara göre çok daha düşükse muhtemelen bu, pasaport kaydıyla yasal işletme fiyatının yüksekliğinden kaynaklıdır. Çünkü hiç kimse kayıt etme imkanı varken bir cihazı kayıtsız şekilde bedava diyebileceğimiz fiyatlara satmaz. Şahsen bir cihazı yasal kayıt süresi dolduktan sonra 1 yıldan fazla kullanmaya devam edip pasaport kayıt parası biriktiren müşterilerim olmuştur.

Şebekesi kapalı olan bir cihazı satın almaya karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken birkaç konu var. Öncelikle cihaz kayıtsız olduğu için mi kapanmış, yoksa şebekesinde mi arıza var? Bunu acil durum numarasını arayarak test etmeniz mümkündür. Cihaz pasaport kaydı gerektiriyor mu? Kanunen süresi bittiği için kapatılan cihazların yılbaşında açıldığı biliniyor. Süresi dolduğu için Türkiye’de kapanan cihazlar tekrar kayıt edildiklerinde şebekeye erişebilirler. Kayıt edilmeseler dahi Türkiye dışında çalışmaya devam edecektir.

Kayıtsız halde satılmak istenen bir cihazın çok yüksek ihtimalle pasaport kaydına ihtiyacı vardır. Bunu akıldan çıkarmamak gerekiyor.


Ekranı kırık veya arızalı cihaz alım satımı yaparkek dikkat edilmesi gerekenleri bu yazıda okuyabilirsiniz.


Arızalı cihaz alım satımı konusunda arızalı halde ilana koyulan bir cihazın ortalama en az 2-3 teknik servis tarafından incelendiğini bilmemiz gerekiyor. Bu arıza kullanımı engelleyen herhangi bir şey olabilir. Ekranı kırık olarak satılmak istenen cihazın ekranı bulunmuyor veya pahalı olabilir, kayıtsız olarak satılan cihaz pasaport kaydı pahalı olduğundan bu şekilde satılıyor olabilir, açılmayan bir cihaz tamiri kolay olmayan bir arızadan dolayı açılmıyor olabilir ve genel olarak sorunlu cihazlar sorunların çözümü hiç de kolay olmadığı için sorunlu şekilde satılırlar.

Sonuç olarak elbette her cihaz böyledir veya değildir diyemeyiz bir cihaz nasıldır kar edilir mi edilmez mi bunlar kısa yoldan güzel kazançlar sağlayacak detaylar olsa dahi her kişinin kendi riskidir. En detaylı arıza bilgisi cihazla ilgilenildikten sonra verilebilir. Görülmeyen, incelenmeyen cihaz hakkında sorulan ve cevaplanan hiçbir soru sağlam bir temele dayandırılamayacaktır.

Bütün bunlara ek olarak da bedava peynirin ancak fare kapanında olacağını asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Bir tavsiye kabul edecek olursanız, eğer bozuk halde ilana koyulan bir cihaz gördüyseniz fırsattan istifade edeceğiniz kârın hayalini kurmak yerine önce ilanı açan arkadaşa güvendiğiniz bir tamirci tavsiye edin. Çünkü bu şekilde kazanmanız garantidir, o insanın zararını engellemesine vesile olarak iyilik yapmış olursunuz. Bundan sonrası da tamamen arızalı cihaz alım satımı yapacak olan kişinin bilgisine, tecrübesine kalmıştır.


4.5G İLE CİHAZIM UYUMLU MU? TÜRKİYE’DE GEÇERLİ TÜM GSM FREKANSLARI

Sevgili dostlar merhaba, herkesin merak ettiği yeni bir konuyla karşınızdayız: Türkiye’deki operatörlerin frekans yayınlarıyla cihazım uyumlu mu? Türkiye’de geçerli 4.5G frekansları nelerdir? Türkiye’de geçerli 2G ve 3G frekansları nelerdir sorularının cevaplarına değineceğiz.

Türkiyemizde kullanılmak üzere ihalesi yapılan gelişmiş 4G, yani 4.5G, yani LTE-A, yani IMT-Advanced teknolojisi ihalelerinin üzerinden aylar geçmesine rağmen bütün frekanslar ile ilgili sağlıklı bilgiye ulaşmak hala zor. Peki Türkiye’de gerek 2G, gerek 3G ve gerekse 4G olarak baktığımızda operatörler hangi frekanslardan yayın yapılıyor? Yurtdışından alacağınız veya belki de Türkiye’den alacağınız telefonunuz Türkiye’de sorunsuz şekilde çekecek mi?

Türkiye’de uyumluluk testleri yapılmadan ithal edilen mobil cihazların çokluğundan hepimiz haberdarız. İthalatçı garanti adı altında veya bazen yetkili dağıtıcı garantisiyle bile dikkatsizlikler neticesinde Türkiye şartlarına uyumsuz cihazların ithali ve satışı yapılabiliyor. Bu yazı sayesinde alacağınız cihazın frekanslarının Türkiye’ye uyumlu olup olmadığını nasıl anlayabileceği

Türkiye’de 2G (GSM) frekans bantları

Türkiye’deki bütün operatörler GSM 900 ve GSM 1800 frekanslarında yayın yapmaktadır. GSM frekansları çoğu kullanıcı tarafından önemsenmese de, mobil cihazların etkin kullanımında, arama sağlayıcılığında ve 4G ve 3G şebekelerinin bulunmadığı bölgelerde yokluğu daha iyi anlaşılıyor. Zaten standart haline geldiği için muhtemelen tüm cihazlar tarafından desteklenen bu frekansları yine de kontrol etmenizde fayda var. Ücra bir köşede bir sıkıntı yaşadığınızda elinizden 2G tutabilir.

Türkiye’de 3G (WCDMA – UMTS) frekans bantları

Türkiye’de 3G yayını tüm operatörlerde UMTS 2100 frekansından yapılmaktadır. Özellikle bütün cihazlar ve özellikle operatörler VoLTE (4G üzerinden ses aktarımı) ve VoWiFi (Wi-Fi üzerinden ses aktarımı) desteklemediği için çoğu cihazda bir arama alındığında veya yapıldığında şebeke otomatik olarak 3G’ye düşerek 3G üzerinden arama gerçekleştirilmektedir. Hayatımızın büyük alanında 3G ile haşır neşir olduğumuzu ve hala en yüksek kapsama alanının 3G frekansında olduğunu unutmadan alacağımız cihazlarda UMTS 2100 bandının bulunmasına dikkat etmemiz gerekiyor.

çoğunlukla Türk Telekom ağırlıklı olmak üzere UMTS 900 frekansından da 3G yayını yapıldığı bilgisine  kaynak bulunmamakla beraber birebir kullanıcı deneyimlerinden yola çıkarak ulaşılmıştır. 

Türkiye’de 4G (LTE) ve 4.5G (LTE-A) frekans bantları

Aşağıdaki tablodan görebileceğiniz üzere Turkcell özellikle 2100Mhz frekansıyla diğer  operatörlerden ayrılırken, bütün operatörler 800 (B20), 1800 (B3) ve 2600 (B7) bantlarını ortak olarak destekliyor. Her operatör ihalede kendi payına düşen frekans paketinden yayın yaparak kapsama alanını genişletecek. Frekans bantları kendi içlerinde ayrı ayrı paketlerden oluşurken her operatör kendi kararına göre uygun bulduğu paketlere yatırım yaptı. İhale detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.


Operatörlere göre aktif olarak kullanılan frekanslar şu şekilde:

  • Vodafone: 800 (B20), 900 (B8), 1800 (B3), 2600 (B7)
  • Türk Telekom: 800 (B20), 1800 (B3), 2600 (B7)
  • Turkcell: 800 (B20), 1800 (B3), 2100 (B1), 2600 (B7)

Hangi 4.5G bandı hangi durumlarda üstünlük sağlıyor?

Öncelikle en popüler olan frekansla başlayalım, 800 mhz B20 frekansı nedir? Bu frekans öncelikle Avrupa’da karasal yayın için kullanılan, özellikle kırsal ve köy bölgelerinde, ev içinde de başarılı bir kapsama ve çekim alanına sahip olan frekans bandıdır. Televizyon yayınlarının dijital yayına geçmesinden sonra bu frekans 4G için ayrılmıştır. Kapsama alanı yüksek ancak hızı diğer bantlara göre nispeten düşük bir frekanstır. Öyle ki bazen 3G’nin daha hızlı olduğunu görebilirsiniz lakin yine de 3G zamanında baz istasyonu kurulamamış olan kırsal bölgelerde yeni kurulan bazlar B20 800mhz frekansında kurulduğu için önem arzetmektedir. Çoğu operatör ucuz maliyetinden dolayı kapsama alanının büyük bir bölümüne bu frekanstan yayın vermektedir ancak söylediğim gibi eğer 3G şebekesine ulaşabilen bir bölgedeyseniz eksikliğini hissetmeyeceksiniz.

Ardından konuşacağımız sıradaki yoğun frekans bandı ise 1800 mhz B3 frekans bandı olacak. Bu frekans bandı B20 bandı ile birlikte en yoğun kapsamaya sahip olacak. Bu frekans bandı daha yüksek hız sunmasına rağmen daha fazla baz istasyonuna ihtiyaç duyuyor çünkü kapsama alanı daha düşük.

Daha hızlı ve daha düşük kapsama alanı sağlayan bir frekans var mı dersek o da 2600 mhz B7 frekans bandıdır. Bu frekans bandında yapılacak olan yayın uzun vadede 3G’nin 17 katına kadar bir hız sunabiliyor ve 4G’nin ışık hızı olan asıl yüzünün bu frekans bandı olduğunu düşünüyorum.

Temelde 3G yayınının yapıldığı, yazının başından tanıdığımız 2100 mhz B1 frekans bandı ise güçlendirilerek 4G yayını için de kullanılmaya başlanacak.

Yüksek hızlara ulaşılabilen 900 mhz B7 frekans bandı ise yüksek oranda Vodafone’un yayın yapacağı bir band olacakmış gibi görünüyor.

Peki bu frekanslara cihazım uyumlu mu?

Gelelim en can alıcı kısma: bu frekanslara cihazım uyumlu mu? Cihazınızın bu frekanslara uyumlu olup olmadığını öğrenmek için ilk bakmanız gereken yer kutu içeriğinizden çıkan kitapçıklardır. Eğer bu yoksa cihazın orijinal kutusunun arkasında desteklenen frekans bandları belirtilmiş olmalıdır. Yine de bu bilgilere ulaşamıyorsanız önceki saydıklarım kadar kesin olmasa da cihazınızın model koduyla (model adıyla değil) internet üzerinde arama yaparak cihazın desteklediği frekans bantlarına ulaşabilir ve cihazınızın uyumlu olup olmadığını test edebilirsiniz. Güvendiğim ve önerebileceğim iki site gsmarena.com ve devicespecifications.com olacaktır.

Operatör cihazın 4.5G’ye uyumlu değildir diyor? Yine de cihazım uyumlu mudur?

Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone 4.5G kullanmak üzere yaptığınız başvuruya karşılık cihazınızın uyumlu olmadığını mı söylüyor? Bu, operatörün 4.5G’ye özel adı altında sunduğu paketlerden ve indirimlerden yararlanamamanız anlamına gelebilir. Ancak cihazınızın gerçekten 4.5G uyumlu olmadığını göstermez. Eğer yukarıda gösterdiğimiz frekansları cihaz destekliyorsa zaten otomatik olarak 4G şebekesine bağlanacak, Eğer şebeke sinyal göstergesinin yanında 4G, LTE, 4.5G, LTE+, 4G+ gibi simgeler görüyorsanız cihazınız 4G şebekesine bağlanıyor demektir.

4.5G ile 4G arasındaki fark nedir? Telefonumda neden 4.5G yerine 4G yazıyor?

Temelde 4.5G tabiri yalnızca ülkemizde LTE-A için kullanılmaktadır. Bu da 4G’nin ikinci jenerasyonu olmasıyla beraber dünya üreticileri yine de LTE-A’yı 4G olarak sınıflandırmaktadır. Cihazınızdaki sinyal çubuğunda 4G veya 4.5G yazmasının sebebi, Türkiye’de özellikle reklam amacıyla 4.5G tabirinin kullandığını bilen üreticilerin cihaz yazılımlarını güncelleme ile 4.5G yazacak şekilde ayarlamalarından kaynaklıdır. Cihazda 4G veya 4.5G yazması arasında hiçbir şey yoktur. Bu durum tamamen yazılıştan ibarettir.

Öte yandan 4.5G olarak andığımız LTE-A ise standart 4G teknolojisi 100mbps hızlar vaad ederken birkaç taşıyıcıdan aldığı sinyali birleştirmek suretiyle 300-450 mbps hızlarına ulaşabiliyor. Bunlar tabi ki teorik hızlar, gerçek koşullarda farklılık gösterecek. Cihazın baz istasyonundan alabileceği hızı ifade eden LTE-A teknolojisinin operatörlerle veya yayınla değil direkt olarak cihazın kabiliyetiyle bağlantısı vardır.

Türkiye’deki frekans bantlarıyla ilgili biraz geç kalınmış yazımızı bu şekilde yayınlıyorum. Umarım faydalı olabilmişimdir. Okuduğunuz için teşekkür eder, eksikler ve yanlışlar varsa uyarmanızı rica ederim.

10 Ağustos 2020 Pazartesi

RECOVERY ÜZERİNDEN ROM YÜKLEME REHBERİ


H62vVyU6Md3gBogs7T.gif

Kullandığınız ROM dan bıktınız, başka ROM ' a gönül sardınız vs. Bu yüzden farklı bir ROM kurmak istiyorsunuz. İşte yapmanız gerekenler....





ÖNCELİK OLARAK CİHAZINIZIN BL KİLİDİ AÇIK OLMALI RECOVERY NASIL YÜKLENİR KONUSU İÇİN TIKLAYIN





1 - Kurmak istediğiniz ROM ' u indirip telefonunuzda SDCARD atıyorsunuz.



1592678581005.jpg

2 - TWRP yi açıp Full Backup almanız gerekiyor ki kurduğunuz uygulamalar, resim-müzikler vs kaybolmasın. TWRP yi açıyoruz . Backup u tıkladıktan sonra SADECE ŞU SEÇENEKLERİ ! işaretliyoruz: Boot, Cache, Recovery, System, Data ( excl. storage ), EFS System Image işaretli olmayacak )





3 - Geri ana ekrana geldikkten sonra Wipe - Advanced Wipe yi tıklıyor ve SADECE ŞU SEÇENEKLERİ ! işaretliyoruz : Dalvik / ART Cache, Cache, System, Data, VENDOR, VERİ Internal Storage ve USB-OTG işaretli OLMAMALI )
1592678615254.jpg
4 - Ana ekrana geliyor Install a tıklayıp SD card attığımız yeni ROM u seçip aşağıdaki Swipe to confirm Flash düğmesini sağa kaydırıyoruz.
1592678591060.jpg

NOT: ROMU FLASH ETTİKTEN SONRA FORMAT DATA YES YAPARSANIZ TEMİZ KURULUM YAPMIŞ OLURSUNUZ SORUNSUZ ROMUNUZ OLUR

1592678606037 (2).jpg 1592678634583.jpg

5 - Ana ekrana geri dönüyoruz. Restore düğmesine tıklıyoruz. ve En son aldığımız Yedeğin üzerine tıklıyoruz. Açılan seçeneklerden sadece Data ( excl. storage ) yi seçiyoruz ( Boot, Recovery, System, EFS SEÇİLİ OLMAYACAK ! ) ve Swipe to Restore düğmesini sağa kaydırıyoruz.
1592678644346.jpg
6 - Telefonun ana hafızasına MAGİSK kopyalayıp ( Root istiyorsanız ) Ana ekrana geliyor Install düğmesi ile bu sefer Magisk seçiyor bu dosyayı kuruyoruz...
1592678606037 (1).jpg
7 - Ana ekrana geri dönüp sırası ile Reboot - System dedikten sonra yeni ROM 'unuzu kullanmaya başlıyorsunuz....

OTG (OYUN KONSOLU - HARD DİSK - VS.) BAĞLANTISI HAKKINDA HERŞEY




xiaomi-redmi-note-6-pro-otg-kablo-cevirici-micro-usb-otg-kablosu__0323665292030679.jpg
MERHABA Mİ FANLARI

Bugün sizlere otg bağlantısı hakkında bilgiler vereceğim formu araştırdım otgbağlantısı hakkında hep soru var fakat hiç net bir paylaşım göremedim oyun konsolu bağlamaktan tutun dslr fotoğraf makinesi bağlayıp görüntü aktarmaya kadar elimden geldiğince bilgi vereceğim eksiklerim olabilir
yorumlarda sizlerde bilgilerinizi tecrübelerinizi paylaşın bilgi paylaştıkça çoğalır cehalet baki kalır lafı fazla uzatmadan konuya geçiyorum.



USB OTGNedir?


On-The-Go ifadesinin kısaltılmışıdır OTG.Bu özellik USB kullanımını aktif hale getirir. Normal şartlarda USBkullanabilmek için o cihazın tanınması ve bilinmesi gerekir hatta kullana bilmek için sürücü olarak bilinen program kurmak gerekir.USB OTG bir standartlaştırma olup USB kullanımı kolaylaştırmak için geliştirilmiştir. USB kullanımı için herhangi bir gereksinim, program veya tanıma gerekmemesi için aslında cihazın USB Host olması durumudur.


USB OTG Kablosu Nedir ve Nasıl Çalışır?

qqezcpdeoeqc1rdqcdg7.jpg

Telefon ve tablet gibi cihazlar MikroUSB bağlantıya sahiptir yani USB’nin en ufak bağlantı formunu kullanır. USB bellek, klavye, fare ve yazıcıgibi daha büyük cihazlar ise standart USB bağlantı formunu kullanır. USB OTG kablosu aslında sıradan bir USB kablosu olup bir tarafı farklı, diğer tarafı farklı uca sahip yalın bir kablodur. OTG özelliğini sağlamak için içinde herhangi bir yapı bulundurmaz. OTG özelliği cihazlarda olmalıdır. Bu konuda kablonun yapabileceği hiç bir şey yoktur. Bu kablonun bir ucunu telefona veya tablete, diğer ucunu USB belleğe taktığınızda cihazınız USB belleğin içerisine erişebilir.Dosyalar varsa onları görebilir. Gerekli programlar telefonunuza yüklüyse açıpgörüntüleyebilir.

Telefonum yada Tabletim USB OTG Destekliyor Mu?

usb-otg-android-logo.png

USB OTG’den bahsettim. Peki telefonunuz ya databletiniz USB OTG destekliyor mu? USB OTG desteğini nasıl öğrenebilirsiniz? Aslında bunu öğrenmenin bir kaç yöntemi var. İlk yöntemde cihazınızın web sitesini ziyaret etmekvar. Sayfada ÜSTTE bulunan logoyu görürseniz USB OTG destekliyor demektir veya Özellikler kısmında belirtiyorsa destek mevcut anlamına geliyor.

Diğer yöntem ise Android için Play Store’dan USB OTG Checker programını temin etmek var.Ücretsiz olan bu programla desteği kontrol etmek mümkün. Her Android telefon veya tablet USB OTG desteklemeyebilir bu tamamen üreticinin insiyatifindedir ama genel olarakçoğunluğu bu teknolojiyi destekler.


USB OTG ile USB Belleğe Bağlanmak

index.jpg

En çokbilinen, tercih edilen ve akla gelen kullanım şekli USB OTG ile telefonu veya tableti USB belleğe bağlamaktır. USB bellekler tak-çalıştır olduklarıiçin USB OTG cihaza bağlandıklarında sorunsuz çalışırlar. Telefon veyatablet yeterli enerjiyi veremeyeceği için harici diskler çalışmayabilir.Ek güç ile çalışan harici diskler bu konuda kolaylık sağlayabilir


USB belleğini FAT32 formatındabiçimlendirebilirsiniz. Bu format sorun çıkarmayacaktır. NTFS formatı her zaman ideal şekilde çalışmayabilir.USB belleği cihazınıza bağladıktan sonra mount olarak isimlendirilen işlemi yapmanız gerekebilir. Bu işlemi telefonunuz yapacaktır. Yapmaması halinde Play Store'dan StickMount  uygulamasını kurabilirsiniz.


USB OTGile DSLR Kamerayı Kullanmak

Android-Smartphone-olabilir-Monit-r-Canon-Nikon-DSLR-Kamera-telefonu-klip-tutucu.jpg

Pek bilinmeyen fakat en işe yarar kullanım şeklindenbiri de budur. Fotoğrafçılar bu kullanım şekline bayılacaktır. Androidtelefonunuz veya tabletiniz DSLR fotoğraf makinesine dönüşecektir. Fotoğraf makinesindeki görüntüyü canlı olarak görebilirsiniz veya enstantene, diyafram, ISO değerlerini kontrol edebilir ve çekimyapabilirsiniz.Bunun için DSLR Controller uygulamasını kullanabilirsiniz. Canon fotoğraf makinelerinde ideal şekilde çalışır. Resmi olarak desteklemese de Nikon ve Sony fotoğraf makinelerinde de kullanılabilir.


Neler Gerekli?

·        Telefon veyatabletinizin ve de fotoğraf makineniz USB OTG desteklemeli
·        Telefon veyatabletiniz için bir adet USB OTG kablosu
·        Fotoğrafmakinesiyle gelen USB kablosu
·        Telefon veyatabletinize DSLR Controller  uygulaması kurulmalı
·        Kablolar ilecihazları birbirine bağlanmalı
·        Tümcihazları başlattıktan sonra telfeonda DSLR Controller uygulamasını başlatıp,ekrandaki talimatları yerine getirmelisiniz.

USB OTG ile Yazıcıdan Çıktı Almak

Tak-çalıştır yazıcılar sorun çıkarmadan telefonunuzdan çıktı almaya imkan verecektir. Telefon veya tabletten yazıcıya bağlandığınızda telefonunuzdan Photo-to-Photokipine geçmeniz gerekebilir.


Telefona veya Tablete Klavye  ve Fare Bağlamak

Android'in açık-kaynak doğası gereği klavye ve farekullanmak mümkün ve çok kolaydır. Android cihazlar çoğu kablolu/kablosuz klavyeve fare ile rahat şekilde çalışabilir.Unified Receiver olarak adlandırılan ortak alıcılı kablosuz klavye vefareleri kullanmanızı öneririm. Bu tür çevre birimlerinin bir adet alıcıaparatı olur. Bu aparatı bilgisayarınıza takarsınız ve kablosuz klavyeniz ya dafareniz bu aparatla iletişim kurar.Bu aparatın ortak yapısı olması durumunda yenialacağınız klavye veya fareyi de bununla kullanabilirsiniz. Böylece çok sayıdaU SB girişi gerekmeyecek ve tek USB girişi hayli hayli yetecektir.


Konsol Cihazları Android Üzerinde Nasıl Kullanılır?

10e388bd85e8fa78hhhhhhhhhhhhhefd5ed0aa06eedaa.jpg


Android cihazların dokunmatik ekranları ve dokunmatik kontrolleri genel olarak oyunlarda yeterli oluyor. Fakat bazı oyunlarda dokunmatik ekranların dezavantajını görebiliyoruz. Özellikle nişan alma üzerine kurulmuş FPS oyunları ve yarış oyunları gibi oyun türleri dokunmatik ekran yerine harici GamePad kontrol cihazları ile daha kolay oynanabiliyor. Kontrol Cihazınızı, kablosunu kullanarak kolayca Android cihazınıza bağlayabilirsiniz. Kontrol cihazını kablosuz olarak kullanmak isterseniz küçük bir ayar yapmanız gerekiyor Kontrol cihazınızı Android cihazınızla eşleştirebilmek için ilk olarak USB OTG kablonuzu Android cihazınıza bağlayın. USB OTG kablolarını internet üzerinden veya teknoloji mağazalarından uygun fiyata temin edebilmeniz mümkün. USB OTG kablonuzu Android cihazınıza bağladıktan sonra Xiaomi Mi Gamepad PlayStation 4 veya Xbox 360 kontrol cihazınızın USB kablosunu USB OTG kablonuzun ucuna bağlayın. Eğer kablosuz bir Xbox 360 kontrol cihazınıza sahipseniz bu kontrol cihazının kablosuz adaptörünü USB OTG kablonuza bağlayın. Xbox 360 kontrol cihazınızı Android cihazınızda kablosuz olarak kullanmak istiyorsanız bu kontrol cihazının kablosuz adaptörünü harici olarak satın alabilirsiniz; fakat bu adaptörleri temin etmek zor olabiliyor. Bu nedenle internette bir süre araştırma yapmak zorunda kalabilirsiniz.Kontrol cihazınızı USB OTG kablonuz aracılığıyla Android cihazınıza bağladığınızda Android cihazınız otomatik olarak onu tanıyacaktır. Kontrol cihazınız Android cihazınızla eşleştiğinde ana ekranda analog yön çubuğunuzla sayfalar arası geçiş yapabilirsiniz. Yani eşleşmenin olup olmadığını bu yolla kontrol edebilirsiniz. Xbox 360 veya PlayStation 4 Xiaomi Mi Gamepad kontrol cihazınızı eşleştirdikten sonra bu tür harici kontrol cihazlarını destekleyen oyununuzu çalıştırın. Oyun içerisinden  kontrol cihazını etkinleştirmeniz veya kontrolleri ayarlamanız gerekebilir.

Bağlantılar bluetooth üzerinden eşlenecektir.


Konuyu fazla boğmadan burada bitiriyorum iyi formlar dilerim





Sensörler, Wifi/Bluetooth, Parmak İzi Okuyucusu vs. sorunu çözümü



giphy.gif

MERHABA Mİ FANLARI



Bu konu ile alakalı birçok paylaşım bu sebebten bu konuyu açma gereğiduydum parmak izi kaybolması telefonla konuşurken ekranın sürekli  açıkolması telefonu kulağımızdan uzaklaştırınca hala karanlık olması geçaydınlanması vb. sorunları görüyorum bunun iki çözümü  var ya garantiyegönderip persist img yüklenmesini isteyeceksiniz yada kendiniz yapacaksınızeğer bu konular hakkında bilginiz yoksa servise vermeniz daha makbuldür



Şimdi size kısaca açıkladıktan sonra nasıl yapıldığınıaktaracağım bunun için bl kilidi açık uygun güncel twrp tarzı recovery kuruluolmalı riskler size aittir micominity ve şahsım sorumluluk kabul etmez


Persist Neden Yüklenir?





Telefondaki sensörler çalışmıyorsa, çağrı esnasında telefonu kulağınızagötürdüğünüzde ekran kapanmıyorsa, Wifi/Bluetooth hata veriyorsa, kamera netfotoğraf çekmiyorsa, parmak izi okuyucusu çalışmıyorsa vb. durumlardacihazınıza persist flashlamanız gereklidir.



Persist Dosyası Nasıl Bulunur?



Gerek forumumuzda gerekse farkl sitelerden cihazınız için persist dosyasınaulaşmanız mümkündür fakat en sağlıklı yol persist dosyasını orijinal romiçerisinden kendinizin almasıdır.



adresinden indireceğiniz .tgz uzantılı fastbootrom dosyasının üzerine sağ tıklayarak klasöre çıkartın.



Çıkarttığınız klasör içerisinde yer alan images klasöründe persist.imgadında dosyayı görebilirsiniz. Bu dosya sizin cihazınıza ait persistdosyasıdır.

giphy (1).gif

Persist Dosyası Nasıl Yüklenir?



Persist dosyasını yükelemek için iki adet yol bulunuyor. Her ikisi için detelefonunuzda bootloader kilidinin kaldırılmış olması gereklidir.



Birinci yol daha sağlıklı ve kesindir.



Bu işlemi yaparken bootloader kilidinizi kaldırmış olduğunuzbilgisayarı kullanırsanız driver sorunlarından kaçınmış olursunuz. Eğer farklıbilgisayar kullanacaksanız



adresinden indirebileceğiniz Mi Flash Tool aracını veya



adresinden indireceğiniz Mi Unlock Tool aracını yüklemeniz halinde driverlar cihazınıza kurulacaktır.



Öncelikle minimal adb and fastboot bilgisayarınızayükleyiniz.



Varsayılan kurulum konumunu değiştirmediyseniz C sürücüsü içerisinde yer alan Program Dosyaları (x86) klasörü içerisinde Minimal ADB and Fastbootklasörü oluşacaktır. Bu klasörün içerisine biraz önce bulmuş olduğumuzpersist dosyasını kopyalayın.

image-new-img-file.jpg

Bu aşamada a veya b'den herhangi birini yapmanız yeterlidir.



a - Daha sonra USB hata ayıklamasını açtıktan sonra telefonunuzubilgisayarınıza bağlayın ve açılan ADB penceresinden sırasıyla aşağıdakikomutları verin. (Bu aşamada telefonunuzda yetkiistenirse onaylayın)

Kod:

adb devices

adb reboot bootloader

fastboot devices

fastboot erase persist

fastboot flash persist persist.img

fastboot reboot

b - Telefonunuzu kapatın. Ses kısma ve Güçtuşlarına beraberce basarak açın. Telefon ekranınızda fastboot yazısını gördüğünüzde bırakın ve telefonunuzubilgisayarınıza bağlayın. Açılan CMD penceresindenaşağıdaki kodları girin.

Kod:

fastboot devices

fastboot erase persist

fastboot flash persist persist.img

fastboot reboot

Geçmiş olsun persist dosyasını yüklediniz. (erasekomutunda hata alırsanız bir sonraki komutla devam edebilirsiniz.)



İkinci Yöntem




İkinci yol için ise img yüklemesini destekleyen birTWRP'ye ihtiyacınız var.

Eğer TWRP'niz destekliyorsa persist.img dosyasınıtelefonunuza kopyalayarak yükle/imaj/img yükle seçeneği altından bu dosyayıgöstererek yükleyebilirsiniz.

TWRP yönteminin başarısız olma nedenleri arasındaen sık karşılaştığımız sıkıntı uyumsuz TWRP kullanılması. Her cihaz için farklıTWRP sürümlerinde sorun olması sebebiyle direk olarak şu TWRP sürümünü kullanınyazamıyorum ancak cihazınızla ilgili forum bölümünden uygun TWRP sürümüneulaşabilirsiniz.

Bu yöntemi kullanacaksanız bir diğer dikkat edilmesi gerekennokta ise eski persist dosyasını silmeniz gerekli.

Wipe(Temizlik)/AdvencedWipe(Gelişmiş Temizlik) seçeneği altından eski persist dosyanızı silerek yenidosyayı yükleyebilirsiniz.









GCam Gece (Yıldız) Çekimi Astrofotografi nedir?



MERHABA Mİ FANLARI
Sizlere daha önce gcam konusu üzerinden bilgiler verdim gcam gün geçtikçe gelişen bir uygulama haline geldi Google yazılımcıları pixel 4 itibari ile gece moduna astrophotografi modu geliştirdi artık gece yıldızları çekebileceğiz ...

Astrofotografi nedir?
Astrofotografi gök cismi anlamına gelen "ASTRO" kelimesinden ve fotoğraflar için "FOTOĞRAF" kelimesinden oluşur. Astrophotography araçları gök cisimleri ya da uzayda parlayan gök cisimlerinin fotoğraflarini çekmeye yarar. Benzer konsept burada GCAM 'de uygulanmaktadır. Astrofotografi ile yıldızların vb. Fotoğraflarını çekebilirsiniz, ancak aynı zamanda harika Düşük Işık Çekimleri elde etmek için de kullanabilirsiniz.
Bazı gcam serilerinde astro modu direk gece moduna alıp astro modu aktif etmen için tuşlar çıkar ayarlardan çekim süresini pozlamayi istediğiniz gibi ayarlayabilir deneme yanılma yoluyla mükemmel resimler çekebilirsiniz.

Astrofotografi kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar:

1. Astrofotografiyi tetiklemek için Tripod Kullanmalısınız.
2. Astrofotografi bir elde taşınır cihazda tetiklenmez.
3. camera2api, cihazınızda aşağıdaki düzeylerden birinde etkinleştirilmelidir: Seviye 3, Tam, Sınırlı

GCAM'da Astrofotografiyi Etkinleştirme Adımları
Bazı gcam surumlerinde resimde ki gibidir


  • Google Kamera modunu yukarıdan indirin.
  • Android telefonunuza Gcam uygulamasını yükleyin ve başlatın.
  • Ayarlar menüsünü almak için aşağı kaydırın.
  • Ayarlar simgesine dokunun.
  • Sayfayı aşağı kaydırın ve “Geliştirici Ayarları” nı bulun. Bazı Gcam modlarında, geliştirici ayarları seçeneği “Hakkında” altındadır.
  • Geliştirici Ayarları altında aşağı kaydırın ve aşağıdaki seçenekleri etkinleştirin:


camera.cuttle.darken
camera.cuttle.extended
camera.cuttle.extended_iterable_burst

  • Kameranın ana kullanıcı arayüzünden Night Sight'ı seçin.
  • Şimdi, Astrofotografiyi etkinleştirmek için telefonunuzu çok sabit tutmanız gerekecek.
  • Tripodunuzu alın ve biraz Astrofotografi için dışarı çıkın!



Adda "CUTTLE" içeren tüm ayarları etkinleştirin. CUTTLE, Astrofotografi ile ilgilidir.

Gcam astrofotografi modu ile çekilen örnek resimler


Resimler xda formundan alınmıştır.

Şimdi telefonlarınız için gcam serisine aşağıda ki konudan ulaşabilirsiniz
Eğer cihazınız listede yoksa bu yada gcam konusu fark etmez yazın veririm ben


EFS (IMEI) Backup Using TWRP


HELLO Mİ FANS
Many of us try to throw different roms on our phones, we love the changes, there are many good things about it.Our phone gains many new features, and additional features that do not come with the device.
By installing new rom with a software on a phone that does not have face recognition, we can gain face recognition through recovery. This is a very simple example, of course, everything has a risk and it has a risk in such operations. Whatever we do, what type of recovery we use over recovery, we take the backup of our phone's system, efs boot etc. We store the memory card in otg or pc, now I will talk about backing up imei.



In TWRP recovery or miflash processes, if imei efs is not damaged, we need to take backup.

To get Efs backup, twrp must be installed on our phone.Turn off your device and turn on volume + hold power key to get it to twrp.

Click the "Backup" button in the menu.



Ve sadece "EFS" tikli olacak şekilde alt çubuğu kaydırın.



After the backup process is finished, click the "Reboot System" button, connect your device to the computer with a USB cable and select the file transfer, enter the memory of your device from the computer and copy the folder that says "TWRP" to your computer.



Android Cihazlarda Flashlamak Nedir


MERHABA Mİ FANLARI


Android'de Flashlamak cihazda bulunan işletim sistemi dosyalarınızın sil baştan silinip yeniden yazılmasıdır. Başka bir şekilde ise cihazınızın yaptığı orijinal yazılım güncellemelerini Flashlayarakta yapabilirsiniz. Bu güncellemeler genellikle büyük güncellemeler olarak adlandırılırlar. Kullandığınız telefonun firmasından gelen güncellemelerin olmasının yanı sıra bilgisayarınız dan ya da CWM (recovery menü) kullanarak yapabileceğiniz yüklemeleri adlandırdığımız işleme Flashlama denir. Üst paragrafta anlattığımı bu paragrafta ise daha basit cümleler ile anlatıma yer vermek   istiyorum.

Flashlama yapmak demek en basit olarak ROOT yetkisine sahip olan Android telefonlar Recovery Menüsünü kullanarak ROMları cihaza yükleme olarak ya da hazırlanan Android uygulamalarını direk sistem dizinine yüklemek için yapılan bu işleme verilen ad  Flashlama yapmakttır. Flashlama Temel olarak Recovery Menü üzerinden yapılan yükleme işlemine Flash Yapma denildiğini anladık şimdi size flashlama için kullanılan recovery isimlerini yazacağım daha önceki konumda detaylı anlatmıştım zaten konu linki de bu Recovery Nedir Ne İşe Yarar Ve Çeşitleri

OrangeFox Recovery, SKYHAWK Recovery, Pitch Black Recovery, Red Wolf Recovery, TWRP Recovery



Fakat dikkat etmeniz gereken en önemli husus yapılacak yüklemelerden önce sistem yedeği almanızda fayda vardır. Nedeni ise uyumsuz bir dosya flashlandığın da sistemin içeriğine zarar vererek telefonunuzun çökmesine veya hatalı çalışmasına hatta telefonunuzun çalışmamasına neden olabilir. Bu yüzden yükleyeceğiniz dosya öncesinde Recovery Menüde yer alan Backup sekmesini kullanarak sistem dosyalarınızın tam olarak yedeğinizi alabilirsiniz. Eğer bir sorunla karşılaşırsanız tekrardan Recovery Menüde yer alan “Restore” seçeneğiniz den almış olduğunuz sistem yedeğinizi geri yükleyebilirsiniz.

Recovery ile Yapılabilecek İşlemler

Herhangi bir işlem yapmadan yedek almanız önerilir. Bu işlemi ilerleyen yazılarımızda anlatacağız. Eğer bir ROM yükleyeceksiniz, Wipe yani temizlik işlemini de yapmanız gerekebilir.
Kurulum sırası başka şekilde önerilmediyse şu şekilde olmalıdır: (Elinizde olan dosyalara göre sıralayın)

(AOSP ROM kuruyorsanız freamware kurmak zorundasınız)
  • ROM
  • Gapps
  • Kernel – boot
  • Root/SuperSU
  • Ek modifikasyonlar


Temizleme

Temizle menüsüne girdiğinizde sizi Fabrika Sıfırlaması karşılar. Bu işlem dahili hafızada bulunan dosyalar ve system bölümü hariç temizlik yapar. Bu işlemden sonra sizin için önemli olabilecek resimler, videolar vs. tutulurken tüm uygulamalar ve verileriyle birlikte önbellekler de temizlenir.

Wipe Seçenekleri

TWRP ile Wipe seçenekleri ve ne işe yaradıkları aşağıdaki gibidir:

. Veriyi Biçimlendir (Format Data): Verilerin tutulduğu tüm bölümü formatlar. Uygulamalar ve verileri, resimler, videolar, ortam dosyaları ve kayıtlı her şeyi siler.

. Veri Temizleme (Wipe Data): Uygulamalar ve verilerini siler ancak dahili hafızadaki resimler, videolar vb. içeriği bırakır.

. Önbellek Temizleme (Wipe Cache): OTA dosyaları, geçici recovery verileri ve loglarını silir.

. Dalvik / Art Önbelleği Temizleme (Wipe Art/Dalvik Cache): Dalvik veya Android Runtime için optimizasyon dosyalarını siler.

( Yeni rom güncellemelerinde mutlaka wipe cahe ve dalvik cache flashlanmalı artık dosyalar temizlenmeli ki cihaz bootlobda kalması veya donmlar vs minimum olsun)

. Sistem Temizleme (Wipe System): Cihaz yazılımı ve ROM’unun tutulduğu system bölümünü siler.

. Dahili Depolama Temizleme (Wipe Internal Data Storage): Cihaz dahili belleğindeki resimler, videolar, müzikler vs. kapsar.

. Harici Depolama/Sd Kart Temizleme (Wipe External Storage/SD Card): SD Kartı formatlar

.USB-OTG Temizleme (Wipe USB-OTG): Takılı USB belleği formatlar.

Veriyi Biçimlendir Bölümü

Kutuya evet ya da yes yazarak tik işaretine dahili hafızadaki tüm verileri siler. Uygulamalar, resimler, videolar .zip .mod vb. cihazdaki tüm içerik silinmiş olur.
Veriyi Biçimlendir üzerine Gelişmiş Temizlik altından Önbellek, Dalvik/ART Önbelleği, Dahili Depolama, Veri ve Sistem’i seçin. Bu işlemden sonra RECOVERY üzerinden yeni kurulum yapmadan
Veriyi Biçimlendir ya da Gelişmiş Temizlik altındaki Dahili Depolama seçeneğini işaretlemediyseniz hafıza kartınız ya da dahili belleğinizde uygulama verileri kalabilir.

TWRP ile temizlemenin silemediği Dahili Depolama ve Hafıza Kartında kalan uygulama verilerinin, .zip ve .mod ların tamamı ile silinmesi

Gelişmiş Dosya Yöneticisi kullanmanız gerekir. (Örnek Root Explorer gibi)
Gelişmiş - Dosya Yöneticisi seçeneğini seçin.
En üst dizine gelin aşağıdaki dizinlere girin ve Seç - Sil seçeneğini kullanarak bu klasörleri silin.

/sdcard/.android-secure
/sdcard/Android
/extSdCard/.android-secure
/extSdCard/Android

TWRP ile Yedek Alma

Yedeklenecek bölümler ve başlıkları şu şekildedir,
Not: Bu bölümlerin tamamı her cihazda bulunmayabilir.

Boot: Kernel’i barındırır. Bazı cihazlarda recovery de bu bölüme gömülüdür.

Recovery (Kurtarma): Kurulu TWRP sürümünü barındırır.

EFS: IMEI ve seri numarası gibi önemli verileri içerir. Bu bölümü yanlışlıkla silinmeye karşı en kısa sürede yedekleyin.

Data (Veri): Kurulu uygulamalar ve verileri, ayarları içerir.

System (Sistem): Kurulu ROM yani cihaz yazılımını içerir. Farklı bir ROM denemeden ya da root yapmadan önce bu bölümle birlikte boot bölümünü yedeklemeniz gerekir:

Radio ya da modem: Cihazın şebeke iletişimi, bluetooth ya da WiFi gibi kablosuz teknolojilerini sağlayan yazılımı içerir.

Cache (Önbellek): OTA verilerini, recovery loglarını ve uygulama önbelleğini içerir. Diğerlerine göre daha az önemlidir.

Ad: Yedeğin adı. Daha sonra geri yüklerken daha hızlı bulamak için yedeğinizi adlandırın. Buraya tıklayıp yeni bir isim girerek Go tuşuna basabilirsiniz. Türkçe ve özel karakter kullanmanız tavsiye edilmez.

Depolama Seç: Bu seçenek ile uygunsa dahili hafıza, hafıza kartı ya da USB üzerine yedek alabilirsiniz. Yedek aldığınız bölüme Temizleme işlemi yapmamaya özen gösterin.

Boyutları Yenile: Boş alan ve disk bölümleri bilgisini yeniler.

TWRP ile aldığınız yedeği en kısa sürede bilgisayarınıza alarak korumanız önerilir. Bunun için yedeği aldığınız konumdan (dahili bellek ya da hafıza kartı) TWRP klasörünü bilgisayarınıza kopyalayın. Geri döndürmek istediğinizde bu klasörü yedek aldığınız konuma geri kopyalayabilirsiniz.
Yedeğinizi geri yüklemek için TWRP altından Geri Yükle seçeneğini seçin.
Depolama Seç bölümünden yedek aldığınız yeri seçebilirsiniz. (Dahili hafıza, SD kart) Ardından yedeğinizi seçin.
Seçtikten sonra sürgüyü kaydırarak geri yükleme işlemini başlatabilirsiniz.


Atladığım hatalı yazdığım yerler olabilir kusura bakmayın...



En İyi MİUİ Rom Olan Masik Premium Hakkında Bilgilendirme



Video_20200806155705652_by_videoshow.gif

MERHABA Mİ FANLARI

1596718883108.png
Bugün sizlere severek kullandığım bazı kodlarını kendim yazdığım özünde Çin Beta romu olan Rus romu Masik Premiumdan bahsedeceğim .
benim sevdiğim iki özel rom var bunlardan biri Masik diğeri ise Miuipro olan paralı rom .

İki romu da severim fakat hem ücretsiz olması hem çok fazla özelleştirmeye sahip olması bakımından benim favorilerim içinde sizler içinde paylaşmak istedim belki beğenir kullanmak istersiniz .

Romu kullanabilmek için BL Kilidiniz açık olmalı

TWP recovery kurulu olmalı

şimdi size bl nasıl açılır costum rom nasıl kurulur konularını sunduktan sonra romu tanıtmaya geçeceğim

Aşağıda ekleyeceğim konulara hakim olursanız sorunsuz kurabilir hem bilgi sabihi olur çevrenize de yardımcı olabilirsiniz







Arkadaşlar rom beta bu yüzden Miui 12 android 10 ile geliyor
1596702120756.png
Hemen hemen her telefon için var
1596702157447.png 1596702184651.png 1596702229509.png 1596702148422.png
1596702192593.png 1596702256246.png 1596702219645.png 1596702167137.png

Duvar kağıtları oalarak gerçekten zengin içeriğe sahip kasma donma bug yok üstelik haftalık ek özellikler eklenerek sizi sürekli tatmin eder kullanıcı odaklı sadece belirtmek isterim süper duvar kağıtları şarjı iyi yiyor :)

Şimdi genel olarak bakalım cihaza

1596702328783.png 1596702348806.png
Üst saat kısmı özelleştirilebilir olması ek bir seçenek.

1596702300106.png 1596702104748.png
Kilit ekranı saat düzeni seçenekleri fazla ek olarak sol uygulama bölümü bir arkadaşımızda kendisi bu bölümü şuan beta tutuyor biz geri bildirim yaptıkça düzenlemeler ek animasyonlar eklemeler çıkartmalar yaparak çok daha iyi bir arayüz ve kullanım sağlayacak.

1596702112516.png 1596702292495.png 1596702273849.png 1596702282106.png
1596702265385.png 1596702307551.png 1596702356397.png 1596702363079.png
1596702322671.png
Gördüğünüz üzere ek yazı fontlarından ekran uygulama listesine kadar ek simgeler özel gölgeler özel ekler herşey mevcut.
Rom hem batarya hem de oyun performansı iyi bunu siz ayarlardan da belirleyebiliyorsunuz.
Şimdilik bu kadar beğenen kontrol etmek isteyen arkadaşlar için linkini bırakıyorum.

Not: yapacağınız her işlem sizin sorumluluğunuzdadır ben ve Micominity sorumlu değildir
masik premium masik olarak da yer alır masik 12 -15 vs diyede internetten kontrol etmeniz yeterli telefon adınızı yazıp




Doğal zayıflama - Yakın dövüş - Che masajı - Kronik ağrılar fıtık Sorunlarınız İçin Ulaşınız

Merhaba​ Doğal Zayıflama Che Masajı Yakın Savunma İstediğiniz bölge kısa sürede forma girer daha fit bir vücuda sahip olabilirsiniz. Doğal z...