Bu Blogda Ara

25 Ekim 2020 Pazar

Cep Telefonlarında Fotoğraf Kalitesine Etki Eden Unsurlar

 

Merhaba

Forumda gördüğüm kadarıyla telefon tercih edecek olan arkadaşlarımızın alacakları cihazda kamera kalitesine önem verdikleri, fakat teknik olarak bir bilgi arayışı içinde olduklarını gördüm.
Biraz detaya girerek konuyu temelden anlatmaya çalışacağım. Umarım faydası olur.

Fotoğrafçılığın geçmişi aslında çok eskilere dayanır, fakat bizi ilgilendiren kısım dijitalleştiği dönemden sonrası.
Dijital fotoğrafçılık bir dönemi geride bırakarak fotoğrafçılık da çağ atlanmasına sebep olan bir teknolojidir.
Temelde film rulolarının yerini yarı iletken malzemelerden oluşan sensorlerin alması ile hayatımıza girmiştir.
Tabiki bu sensörlerin günümüzdeki halini alması bir anda olmamıştır. İki tip sensör vardır, bunlar “CCD” ve “CMOS” sensörlerdir.


Yapısal olarak kullanıldıkları yerlere göre avantaj ve dezavantajları mevcuttur.

CCD (charged-coupled device): Şu anda üst düzey kameralarda en yaygın olarak kullanılan sensör çeşitlerinden biridir. Her markanın en azından bir tane CCD sensör kullanan modeli vardır.
-Avantajları: Işığa çok fazla duyarlı olması, buda düşük ışıklarda çok daha iyi görüntü anlamına gelir. Çekilen Fotoğraf veya Videoların da kalite olarak kesinlikle en iyisi olmalarıdır.
-Dezavantajları: Enerji harcaması fazla olduğu için, cep telefonu gibi kısıtlı enerji kaynağı olan ürünlerde kullanılamazlar. CMOS‘a göre de oldukça pahalı dırlar.

CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor): Çok hızlı yayılmakta olan sensör çeşididir. Geliştirilmiş olan CMOS sensörlerden bazıları CCDsensörlerin resim kalitesini oldukça yakalamıştır.
-Avantajları: Üretim maliyetlerinin daha ucuz olması ve daha az enerji tüketim özelliği. CCD sensörlerden boyut ve hacim olarak daha küçük olması nedeniyle ufak kameralara daha kolay entegre edilebilmesi.
-Dezavantajları: Genelde daha düşük olan fotoğraf kalitesi, düzgün çalışabilmesi için de CMOS sensörlerin iyi bir aydınlatmaya ihtiyaç duyması, CCD sensörlere göre gürültü (Noise) oranlarının daha fazla olması.

Artık bu durumdan anlayacağınız üzere cep telefonlarında az yer kaplaması, maliyet düşüklüğü ve az enerji tüketimi sebebinden dolayı CMOS sensörler kullanılmaktadır.

Sensörlerin görüntü kalitesinin belirlenmesi ise üzerindeki piksel yoğunluğu ile ölçülür. Genelde kulak aşinalı olduğumuz terim “Megapiksel” dir.

Megapiksel, bir fotoğraf karesindeki görüntüyü oluşturan taneciklerin sayısı, çözünürlük (resolution) birimidir.. Fotoğraftaki her bir görüntü noktacığı piksel olarak adlandırılır, çözünürlüğü ifade etmek içinse pixel ya da megapixel gibi terimler kullanılır.. bir Megapiksel ise bir milyon piksele karşılık gelir.
Örneklemek gerekirse; eğer 5 megapixel‘lik bir çözünürlükten bahsediyorsak, bu değer, 2560 pixel eninde ve 1920 pixel yüksekliğindeki resmi ifade eder, yani bu iki pixel değerini birbiriyle çarparsanız 4,915,200 pixel ve bu da yaklaşık 5megapixel demektir.
Eğer bunu fotoğraf kağıdına basacak olursak; 10×15 cm’lik bir fotoğraf baskısında 5 megapiksel‘lik bir imajın her bir pixel‘i bu boyutta sadece 0.01mm’ye karşılık gelirken, 20×25 cm’lik bir fotoğraf baskısında 0.05mm olacaktır.

Bu durumda bir A4 baskı yapabilmemiz için ihtiyacımız olan çözünürlüğün 10 Megapiksel olduğunu anlamış olmalıyız. 4 K TV lerde aldığımız en yüksek çözünürlük ise 8 Mega pikseldir.

Kompakt kameralarda megapixel yarışı Canon, Nikon, Panasonic ve Sony gibi markalar arasında sürerken, üreticilerin yaptıkları gizli konuşmalarda pixel'in pazarlamada önemli bir rolü olduğunu itiraf ettiler bile. Marketlerdeki kameralarda en önemli satın alım nedeni fiyat ve pixel sayısı olduğu sürece, hiçbir üreticide bu megapixel yarışını durduracağa benzemiyor.

PEKİ NEDEN FARKLI TELEFONLAR DA FOTORAF KALİTESİ DEĞİŞİR.

Fotoğrafın kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biri sensör olmasına rağmen, kullanılan merceklerin ve sensörden gelen dijital veriyi işleyen yazılımın da çok büyük rolü vardır.

Bununla beraber sensör kitinin Diyafram değeri ( F değeri ), Enstantene ( perde hızı ), iso duyarlılığı ve pozlama süresi kaliteli bir fotoğraf çekmekte en önemli etkenler arasındadır.
 

Optik lensler fotoğrafını çektiğiniz bir objenin doğru bir biçimde sensörün üzerine yansıtılmasını sağlar. Optik lensler ne kadar kaliteli ise sensör üzerine düşürülen görüntü o kadar iyi olur.

Sensörde ki en önemli faktör ışık olduğunu düşünürsek kaliteli bir optik lensin ışık konusunda ne kadar önemli bir rol oynadığını tahmin edebilirsiniz.

Ayrıca optik lenslerin birbirleri asasındaki ve sensör ile olan odak uzaklığı değiştirilerek farklı mesafedeki nesnelerin netliği ayarlanır. Buna “Focus” adı verilir. Cep telefonlarında bu özellik otomatik yapılır. Bazı cep telefonlarında ilave bir lazer kit ile netleme hızı bir üst seviyeye çıkartılır.

Diyafram nedir? Sorusuna verilebilecek en kolay yanıt şudur: “Objeden yansıyan ışınların aynanın üzerine ne yoğunlukta düşeceğini belirleyen sisteme denir. Fransızca “diaphragme” kelimesinden gelirken İngilizce “açıklık” anlamına gelir.

Diyafram, ışığın yoğunluğunu ve net alan derinliğini kontrol eder ve iki temel fonksiyonu vardır. Değer ise F ile gösterilir. Çeşitli açıklık durumlarını simgeleyen sayılar. f / değeriyle gösterilip, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32, 64… şeklinde derecelendirilir, F sayısı büyüdükçe diyafram kısılır ve merceğe düşen ışık miktarı azalır.
Diyafram değeri değiştirildiğinde, fotoğraf üzerinde nasıl bir değişim olduğunu aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.



Enstantane nedir ? obtüratör hızı ya da perde hızı olarak da adlandırılır.Temel olarak deklanşöre bastığımızda, obtüratör (perde) açılıp kapanarak sensöre ne kadar süre ışık düşeceğini belirler. Buna aynı zamanda pozlama süresi de denilmektedir.


Bir rüzgar gülünün üç farklı perde hızında çekilmiş halini görebiliyorsunuz. İlk fotoğraf 1/500 sn, ikinci fotoğraf 1/30 sn ve üçüncü fotoğraf 1/4 sn pozlanmıştır.

İSO Nedir ? Makinenizdeki ISO değeri, sensorun ışığa olan duyarlılığıdır. Bol ışıklı ortamlar da ISO en düşük değerlerde yani 100 ISO’ya ayarlanabilir. Yeterli ışık olmadığı durumlarda ise ISO’yu yükseltmeniz gerekebilir. Fakat ISO hakkında göz önünde bulundurmanız gereken en önemli nokta: ISO yükseldikçe, fotoğraftaki ”Noise” yani ”gürültü” veya gren’de artacaktır. Bu da maalesef fotoğrafın kalitesini ve netliğini düşürür.

Örnek fotoğrafı aşağıda görebilirsiniz.



Biz telefonlarımızda genelde otomatik mod kullandığımız için bu tarz ayarları yapmak zorunda değiliz. Bu ayarları telefonumuz gerçekleştirmektedir fakat yazılım parametreleri her firma için ayrı olduğundan dolayı markalar arası fotoğraf kalitesi değişiklik gösterir.

Örnek vermek gerekirse, Mi  cihazının genel olarak ana kamera sensörü Sony IMX388 dir. Xiaomi nin kendi yazılımında gelen programı kullandığımızda aldığımız görüntü kalitesi ile, Google Kamera uygulamasını kullandığımızda aldığımız görüntü kalitesi farklı olacaktır.


Sonuç olarak, alacağınız telefonun fotoğraf çekme kalitesini teknik dokümanlarda verilen Megapiksel değerleri ile ölçmemeliyiz.

Umarım bu yazı faydalı olmuştur.


En Hızlı Tarayıcı – Sadece 772 KB

 


İnternet üzerinde dolaşmak artık vazgeçilmezimiz oldu. Tabi ki en önemli şeylerden birisi ise HIZ, ne kadar hızlı gezebilir ve ne adar az bekleme yaparsanız o kadar zevkli hale gelir.

Bu konuda karşımıza birçok alternatif çıkıyor. Chrome, Opera, Safari, Firefox tarayıcılar arasında en önde gelenlerden fakat ne kadar gelişmeye devam etseler de her zaman bir yönden eksi almaya devam ediyorlar.




Peki sizlere Via Tarayıcı desek? Sadece 772KB boyutuna sahip bu tarayıcı sade bir arayüze ve aradığınız bir çok özelliği üzerinde barındırıyor. Her uygulamada yer almayan reklam engelleme özelliği eklentiler ile desteklenme gibi olağan üstü farklılıklar içinde yer alıyor. Gece modunu destekleyen uygulama bu sayede rakiplerinin yeni yaptığı güncellemeyi iki yıl öncesinden sahip olması nedeni ile taktir topluyor.

Hızlı bir şekilde indirdiğiniz bu uygulama ile hızlı bir şekilde internette dolaşabilirsiniz.


 Via Tarayıcı – Hızlı & Kolay

 

Yeni stabil güncelleme ile gelen “Oyun Hız Arttırıcı”

 


Geçtiğimiz günlerde yayınlanmaya başlayan MIUI v9.5 sürümü ile yeni özellikler kullanıcılar ile buluşmaya devam ediyor. Geliştiriciler için uzun süredir aktif olan bu özellik son gelen güncelleme ile artık stabil romlarda yerini almaya başladı.

Peki ne işe yarar? Bu özellik neler yapar?

Performansı optimize eder; Oyun deneyimi için arkaplan önbelliğini temizleyerek performansınızı bir adım ileri taşır.

Bağlantı hızınızı optimize eder; Ağ gecikmelerini düşürmek için, arkaplan indirme hızını kısıtlarken oyunun bağlantı hızını hızlandırır.

Rahatsız etme modu; Dikkat dağıtıcı öğelerden kaçınmak için bildirimleri ve tuşları kapatır.

Oyun hız arttırıcıya telefonunuzda bulunan güvenlik uygulamasına girerek ulaşabilir. İsterseniz ilk kullanımda size sunacağı ana ekrana kısayol oluşturulsun mu? sorusuna “Evet” cevabını vererek erişim için bir kısayol oluşturabilirsiniz.

Tüm bunlar sizin daha iyi bir oyun performansı ve deneyimi almanızı sağlar. Uygulamayı açtığınızda otomatik olarak telefonunuzda ki oyunları tarayacak ve listeye ekleyecektir. Oyunu bu liste üzerinden açtığınızda burada yapmış olduğunuz aktif ayarlar ile artık keyifli oyunlar sizi bekliyor.

Xiaomi Mi Watch Color Sport Edition Tanıtıldı! | Tasarımı Çok İddialı!

 

Akıllı bileklik pazarımı domine eden firma Xiaomi akıllı saat pazarında da yatırımlarına  devam ediyor. Mi Watch serisine yeni bir üye eklendi.

 

 1 Kasım tarihinde satışına başlanacak olan saatin fiyatı firma tarafından $105 dolar olarak açıklandı tabi bu fiyat Çin için geçerli bu ürünün global pazarda boy göstereceğini bile henüz bilmiyoruz.

 


Mi Watch Color Sport Edition modelinde bir önceki modelde görmeyi beklediğimiz Spo2 sensörüyle geliyor ve kandaki oksijen oranını ölçebiliyor. Cihazda 1.39″ boyutunda AMOLED ekranı bulunuyor ve 117 spor moduna ev sahipliği yapıyor. Mi Watch modelinde 100’den fazla saat arayüzü mevcut ve bu saat arayüzlerini mobil uygulama yardımıyla saate uygulayabiliyorsunuz.

Mi Watch modelinde 420mAh pil bulunuyor ve 16 gün pil ömrü sunuyor. GPS aktif şekilde tamamen dış mekan spor modunda kullanırsanız da 50 saate varan pil ömrü sunuyor.

23 Ekim 2020 Cuma

ANXCamera (Kamera) ve ANXCamera (Kamera) Pro

AOSP tabanlı ROM'lar da; MiUI kamerası kullanmak istemez misiniz?

Hakkında : ANXCamera (Kamera), Xiaomi markalı cihazlarda AOSP tabanlı ROM kullanıcıları için MiUI kamerayı kullanabilmenize imkân sağlar.
Kök-Erişim (Root - Magisk Manager) gereklidir.
Kurtarma menüsü (Recovery) gereklidir.

ANXCamera, AOSP tabanlı ROM'lar kullanan Xiaomi Cihazları için bir Miui Kamera Bağlantı Noktasıdır. Genellikle En Son Miui ROM'larından ve yeni, özellik açısından zengin cihazlardan taşınır. .Zip'i Magisk veya TWRP aracılığıyla indirip yüklemeniz gerekiyor, yüklenecek APK yok

Kod:
400 (dörtyüz) adet ilmek ilmek işlenmiş kod'lama, 450.000 (dörtyüz elli bin)'in üzerinde indirme sayısı, 9 (dokuz) gecesini gündüzüne katmış geliştirici ve %98 (yüzde doksan sekizlik) ve üzeri bir kararlılık...
Hepsi siz ve sizler için.
Özellikler : ANXCamera (Kamera)'nın özelliklerini okudukça hayran kalacağınıza eminiz çünkü varsayılan kameranızda dahi olmayan özellikleri içermektedir.
- Portre

- Güzellik Mod'u
- Dinamik Çekim
- Geniş Öz Çekim
- Hızlandırılmış / Ağır Çekim
- Panorama
- Mi Moji
- AI
- 960 FPS
- 4K 60 FPS

- 4K EIS

Detaylar :


Özellikleri

Bu bağlantı noktası aşağıdaki özellikleri içerir. Bazı Özellikler, telefonunuzun stok kamerasında bile mevcut değildir

Vesika

Insta-Ego'nuzu tatmin etmek için

960FPS

Hızlı Aksiyon sahneleri için

Güzellik Modu

Fotoğraflarının çekilmesini beğenmeyenler için

4K 60FPS

Büyük sayıları sevenler için

TimeLapse

Doğa Avcıları için

Dinamik Çekimler

Jiggly-wiggly insanlar için

Panorama

Bu güzel geniş manzaralar için

4K EIS

Elleri titreyenler için ve Xiaomi yapamadığı için

Mimoji

Yüzlerini beğenmeyenler için

WideSelfie

Selfie'lerde birçok insanı olanlar için

AI

Boyunlarının üstündeki şeyi kullanamayanlar için

Hatalar

Her şeyin çalışmasını isteyen ve bunun ücretli bir liman olduğunu düşünenler için

Hakkında :

Desteklenen cihazlar

Cihazınızın aşağıdakilere ait olup olmadığını kontrol edin:
  • beryllium aka Poco F1
  • davinci aka Mi 9t / K20
  • raphael aka K20 Pro
  • dipper aka Mi 8
  • polaris aka Mix 2s
  • cepheus aka Mi 9
  • violet aka Redmi Note 7 Pro
  • lavender aka Redmi Note 7
  • perseus aka Mi Mix 3
  • equuleus aka Mi 8 Pro
  • platina aka Mi 8 Lite
  • grus aka Mi 9 SE
  • sirius aka Mi 8 SE
  • pyxis aka Mi CC9
  • laurus aka Mi CC9e
  • laurel_sprout aka Mi A3
  • ginkgo aka Redmi Note 8
  • begonia aka Redmi Note 8 Pro
  • willow aka Redmi Note 8 T
  • tucana aka Mi CC9 Pro / Mi Note 10
  • phoenix aka Poco X2
  • Azalan destek düzeninde.

Aşağıdakiler üzerinde de çalışabilir:
  • gemini aka Mi 5
  • whyred aka Redmi Note 5 / Pro
  • cactus aka Redmi 6A
  • cereus aka Redmi 6
  • tulip aka Redmi Note 6 Pro
  • lotus aka MiPlay
  • nitrogen diğer adıyla Mi Max 3
  • onc aka Redmi 7
  • riva aka Redmi 5A
  • rosy aka Redmi 5
  • tiare aka Redmi GO
  • ursa aka Mi 8 EE
  • chiron aka Mi Mix 2
  • jason aka Mi Note 3
  • mido aka Redmi Note 4 / x
  • sagit aka Mi 6
  • sakura aka Redmi 6 Pro
  • vince aka Redmi 5 Pro
  • wayne aka Mi 6X
  • tissot aka Mi A1
  • daisy_sprout aka Mi A2 Lite
  • jasmine_sprout aka Mi A2

All Support Device : Cihaz Listesi'nde bulunan tüm cihazları destekler.

OOS : AOSP tabanlı Rom'lar da çalışmaz (Oksijen OS).
Cihaz İsmi / Kodu : Yalnızca ismi geçen cihazda çalışır.

Magisk Manager : Dosya ismi 'Magisk Manager' içeriyorsa yalnızca 'Magisk Manager' ile kurulmalıdır.

Kurulum :
- İndir seçeneğinden '.zip' dosyasını indiriniz.

- İndirmiş olduğunuz '.zip' dosyasında 'Magisk Manager'a dair her hangi bir kelime içermiyorsa eğer Magisk Manager'dan ya da Kurtarma Menüsü (Recovery)'nden yükleyiniz.
- Eklentiler seçeneğinden cihazınıza uygun eklenti varsa indirmeyi ve kurmayı unutmayınız.
- Ve yeniden başlatıp, bizim için gülümseyiniz!


Kaldırma :
- Kurmuş olduğunuz '.zip' dosyasını 'Magisk Manager' içerisinden 'Modüller' seçeneğinden bulunuz.

- Ve sağ tarafta bulunan çöp simgesi (kaldır) dokununuz.
- Ve yeniden başlatınız...


ANXCamera (Kamera) Pro
AOSP tabanlı ROM'lar da; MiUI kamerasını kullanırken daha fazlasına erişmek ve zincirlerinizi kırmak ister misiniz?
Hakkında : ANXCamera (Kamera)'daki yeni özelliklerin ve modifikasyonların kilidini açmanıza yardımcı olacaktır.

Not : ANXCamera (Kamera)'nın 175. versiyonu ya da daha üst versiyonunu gerektirir.


21 Ekim 2020 Çarşamba

Xiaomi Hakkında Bilgiler


İlk Defa Xiaomi kullanıyorum ne yapmam lazım?
Eğer cihazınızı yurt içi garantili olarak aldıysanız her hangi bir işlem yapmanıza gerek kalmaksızın açıp kullanabilirsiniz. Yurt dışından (veya yurtdışından getiren birinden ) satın aldıysanız; Pasaport bilgilerinizle E-Devlet üzerinden IMEI kayıt işlemlerini tamamlamalısınız.


Bootloader Kilidi Nedir?
Bootloader kilidi Xiaomi cihazlara dışarıdan müdahale edilmesini engelleyen bir güvenlik önlemidir. Bu kilit sayesinde cihazların stabilitesi korunarak, aracıların sattıkları cihazlara yükledikleri sahte/casus yazılımların önüne geçilmesi, cihazların güvenliğinin sağlanması amaçlanmıştır. Eğer ki cihazınızda Global ROM yüklü ise bu kilidin açılmasına normal şartlarda gerek yoktur. Ancak China ROM yüklü gelen cihazlara Global ROM yüklenmesi, cihazların root erişiminin açılması, custom recovery yüklenmesi, IMEI değişikliği gibi işlemler için bu kilidin açılması gerekmektedir.


Bootloader Kilidi Nasıl Açılır?
Öncelikle telefonunuzda Ayarlar/Telefon Hakkında/MIUI sürümü üzerine 7 defa tıklayarak geliştirici seçeneklerini açmanız gerekiyor. Daha sonra geri gelerek Ayarlar/Ek Ayarlar/Geliştirici Seçenekleri altında yer alan "Mi Kilit Açma Durumu" bölümüne girerek cihazınızı Mi hesabınıza eklemelisiniz. Bu işlemleri yaptıktan sonra Apply for unlocking Mi devices adresine girerek Mi hesabınızla oturum açın. Oturum açtıktan sonra gelen sayfadan MiFlashUnlock uygulamasını indirebilir ve kilidinizi açabilirsiniz. Kilidi açmak için; uygulama indikten sonra cihazınızı kapatın, ses kısma ve güç tuşlarına beraberce basarak açın. Tamirci android logosunu gördüğünüzde bilgisayara bağlayın ve MiFlashUnlock aracında anlatıldığı şekilde ilerleyin. Çok büyük ihtimalle son aşamada 72, 96 veya 360 saat bekleyin gibi bir hata alacaksınız. Bu durum Xiaomi'nin güvenlik amacı ile almış olduğu bir tedbir. Belirlenen süre kadar bekledikten sonra tekrar denemeniz halinde kilidiniz sorunsuz açılacaktır. 


Bootloader Kilidi Açılırken tamamlanmıyor. Nasıl Düzeltebilirim?
Bootloader kilidi kaldırılırken cihazınızda
  • Geliştirici seçenekleri (Ayarlar/Telefon Hakkında/MIUI sürümü üzerine 7 defa tıklayarak açılabilir ve Ayarlar/Ek ayarlar altından ulaşılabilir) altından "Mi Kilit açma durumu" ayarı aktifleştirilmiş, aynı ayar altında yer alan hesap ve cihaz ekleme işlemi gerçekleştirilmiş olmalıdır. Eğer bu ayarlar doğru yapılmamış ise "current account is not bound to this device" uyarısı alırsınız. Bu işlem yapıldıktan sonra cihazınızın çalınmış olma ihtimaline karşı 72,48 veya 96 saat beklemeniz istenebilir. Belirtilen süre kadar beklemeden bootloader kilidini açamazsınız.
  • Başvuru yaptığınız ve onaylanan Mi Hesabınızın, unlock yapacağınız cihazda ve Unlock aracında kayıtlı olması gerekmektedir.
  • Kaydın sorunsuz olduğunu teyit edebilmek için işlemlere başlamadan önce i.mi.com adresine girerek cihazınızın çevrim içi olup olmadığını kontrol edebilir ve "find device" seçeneği ile cihazınızın konumunu tespit edebilirsiniz.
  • İşlemleri yaparken kullanacağınız bilgisayarın 64 bit olmasını tavsiye ediyoruz.
  • Kilidinizi açarken farklı bir hata almanız halinde aldığınız hata kodu ile forumumuz üzerinde arama yaparak çözüme ulaşabilirsiniz.
Bazı MIUI sürümlerinde ise bootloader kilidi açılamamaktadır. Eğer cihazınızda "Mi Kilit açma durumu" ayarı bulunmuyorsan China Developer veya Global Beta roma geçerek kilit açmanız gerekmektedir.
  Bu konu ilginizi çekebilir : Bootloader Kilidi Nasıl Kapatılır ve Cihaz Orjinallik Kontrolü (Rehber Konu)

Global ROM ve China ROM nedir?
Global ROM uluslararası kullanım için hazırlanan içerisinde Çince ve İngilizce dışında diğer dillerin de bulunduğu ve google uygulamaları da dahil olmak üzere pek çok ülkede kullanılan genel uygulamaların bulunduğu MIUI versiyonudur. China ROM ise sadece Çin'de kullanmak üzere hazırlanmış olan ve bizlerin pek bilmediği ama Çin'de sık kullanılan servislerin bulunduğu (Weibo, youku vs.) dil seçeneklerinin son derece sınırlı olduğu MIUI versiyonudur. Eğer Çin'de yaşamıyorsanız kesinlikle Global versiyon yüklemenizi tavsiye ederim.

Bu konuya göz gezdirin : Rom Yüklerken Ve Telefonu Güncellerken Neler Yapılmalı , Nelere Dikkat Etmeli

Stable ROM ve Developer/Beta (Geliştirici) ROM nedir, farkları nelerdir?
Developer rom -Çin resmi tatilleri dışında- her hafta güncelleme alan, yeni gelişmelerin haftalık olarak yansıtıldığı ve test edildiği dolayısıyla bazı ufak tefek sorunların bulunabildiği roma verilen isim. MIUI ve Android konusunda tecrübeli kullanıcıların bu romu kullanmaları tavsiye edilir.

Stable rom ise haftalık olarak güncelleme almaz. Sabit bir güncelleme aralığı bulunmamaktadır. Bazen ayda bir defa güncelleme gelebilirken bazen bir kaç boyunca güncelleme almaz. Bu romlarda neredeyse hiç sorun yoktur. Sadece stabil olarak çalışan uygulamalar dahil edilmiştir. Genellikle Android ve MIUI konusunda tecrübeli olmayan kullanıcılara tavsiye edilir.



Rom versiyonlarından, hangi rom olduğu nasıl anlaşılır?
Versiyon numarasından bir romun Kararlı mı yoksa Developer (Beta) mı olduğu kolayca anlaşılabilir. Kararlı sürümün versiyon numarası harf-rakam karışımı olur. Developer yada diğer bir deyişle Beta sürümlerde ise önce yıl, sonra ay ve sonra da gün yazılıdır.Ayrıca kararlı bir sürümün yine Çin mi yoksa Global mi olduğunu da anlayabilirsiniz. Çin romlarında versiyon numarası içinde CN harfleri bulunur, Global versiyonda MI harfleri.


Fastboot rom nedir ve nasıl yüklenir?
Fastboot ROM kurulumu için aşağıdaki bağlantları ziyaret edebilirsiniz.

Fastboot ile yükleme yapacaksanız 64 Bit bilgisayarda 64 Bit Mi Flash uygulaması kullanmanızı önemle tavsiye ederiz. Diğer Mi Flash sürmleri ve 32 bit bilgisayarlarda yapılan işlemler büyük oranda başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. 64 Bit Mi Flash Uygulamasını indirmek için : Mi Flash Tool adresinden "Mi Flash Tool 20160401" sürümünü indirebilirsiniz.


Custom ROM nereden ve nasıl yüklenir?
Global MIUI versiyonlarının yaygınlaşması ile birlikte artık telefonlarınıza sadece Global versiyon kurmanız yeterli olacaktır. Ancak eğer cihazınız için yayınlanan Global versiyon bir ROM yoksa veya farklı özelleştirmeler arıyorsanız Xiaomi çalışanı olmayan geliştiricilerin hazırlamış oldukları ROM'ları kullanabilirsiniz. Bu romları yükleyebilmeniz için öncelikle telefonunuzda bootloader kilidi bulunuyorsa kilidi kaldırmanız ve custom recovery yüklemeniz gerekmektedir. 

ROM Nasıl Yüklenir? Update (Güncelleme) nasıl yapılır?
Normal şartlarda cihazınızda bulunan güncelleyici uygulamasına girdiğinizde otomatik olarak mevcut son güncellemeyi göstermesi ve yüklemesi gerekir. Eğer güncelleme görünmüyorsa veya yeni bir ROM yüklemek istiyorsanız bu durumda yüklemek istediğiniz ROM dosyasını/Güncelleme paketini indirip telefonunuza kopyalayın. Cihazım > MIUI Sürümü > Güncelleyici/Updater uygulamasına girin sağ üst köşede yer alan üç noktaya tıklayın. Açılan menüden 'güncelleme paketini seç' seçenğini seçin ve indirmiş kopyalamış olduğunuz ROM dosyasını gösterin. Yükleme tamamlandığında telefonunuzu yeniden başlatın. 

Bu konuya göz atin : Android Cihazlarda Flashlamak

Eğer cihazınızda orijinal ROM yüklü değilse bu durumda güncelleyici uygulamasını kullanarak ROM yükleyemezsiniz. Öncelikle custom recovery (CWM , TWRP vb.) yükledikten sonra recovery ekranından install zip seçeneği ile yükleme yapılabilir ya da yukarıda anlatımı yapılan fastboot yöntemi ile orijinal rom yüklemesi gerçekleştirilebilir.

Telefonumu güncelledim ama güncellemeden memnun değilim eski haline nasıl alabilirim?
Güncelleme sonrasında cihazınızı bir önceki sürümle başlatma seçeneği MIUI 6 sonrası romlarda bulunmuyor. Bu nedenle güncellemeyi geri alamazsınız. Çözüm olarak bir önceki sürümü yeniden yükleyebilir ya da kararlı rom kullanıyorsanız beta roma geçiş yapabilirsiniz. Bir önceki sürümü yeniden yüklemek için bootloader kilidiniz açık olmalı. Eğer kilidiniz açık ise fastboot ile bir öncesi sürümü yükleyebilirsiniz. Diğer seçenek olan beta roma geçiş yapmak için ise beta rom dosyasını telefonunuza indirdikten sonra rehberi kullanabilirsiniz.

Bu konuya bakin : Recovery Nedir Ne İşe Yarar Ve Çeşitleri

Xiaomi yeni cihazlarının pek çoğunda "anti rollback" adı verilen bir güvenlik tedbiri uyguluyor. Eğer cihazınızda "anti rollback" varsa önceki sürümlere dönemezsiniz, dönmeye çalışmanız halinde cihazınız kullanılmaz hale gelecektir.

Bu konu ilginizi çekebilir : TELEFONUMA ROOT ATMA (MA)LI MIYIM DETAYLI İNCELEMELER DİĞER KONULARDA

SIM Kart Etkinleştirilemedi hatası alıyorum?
Mi Cloud üzerinden sunulan uzaktan cihaz bulma, kilitleme, silme fonksiyonların, yapılan çağrıların ya da gelen/giden SMS'lerin yedeklenmesi vb. bazı işlevlerin çalışabilmesi için cihazınızda takılı olan SIM kart ile Çin'de yer alan Xiaomi sunucularına bir adet SMS gönderilmesi ve sunucunun gelen SMS'i onaylayarak cihazınızı etkinleştirmesi gerekmektedir. Bu SMS gönderilemediğinde, sunucu cevap vermediğinde ya da cihaz etkinleştirme esnasında her hangi bir hata olması durumunda bu bildirim alanında bu uyarı ile karşılaşırsınız. Uyarının bildirim olarak belirmesi cihazınızı normal şekilde kullanmanıza her hangi bir engel oluşturmayacaktır ancak etkinleştirme için gönderilen her SMS için -başarısız olsa dahi- ayrı ayrı operatörünüz tarafından faturanıza Yurt Dışı SMS tutarı yansıtılacağı için beklenmedik faturalar ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle tavsiyemiz SMS'in hiç gönderilmemesini sağlamanız. SMS gönderimini engellemek için ise ayarlar/ek ayarlar/yetkilendirme ve geri alma altından Xiaomi SIM etkinleştirme hizmetine ait yetkileri geri almanız ve ayarlar/mi hesabı altından cihazı bul, çağrılar ve SMS yedeklemenizi kapatmanız yeterli olacaktır.

Buraya bakin : MIUI Sim Etkinleştirme Hatası Çözümü 3 Yol

Görüşme sırasında ekran kapanmıyor yada açılmıyor kapalı kalıyor.
Kullandığınız ekran koruyucu telefonunuzun yakınlık sensörünün üzerini örtüyordur. Ekran koruyucuyu çıkartıp yeniden deneyin.
Bu konu içerikler benzerlikler  göstere bilir fakat rehber konu olduğundan tekrarı mümkündür 
Xiaomi Bazı Hatalar Ve Sorunların Çözümleri Rehber Konu


Tema yükleyemiyorum?
Eğer MIUI v6,v7, v8 veya v9 kullanıyorsanız telefonunuzdaki temalar uygulaması dışında başka kaynaklardan tema yüklemesi yapamazsınız. MIUI v5 kullanıyorsanız temalar uygulamasında yer alan çevrim içi temalardan seçebilir veya temayı hafıza biriminden yükle seçeneği ile telefonunuzda bulunan .mtz uzantılı dosyaları yükleyebilirsiniz. v6 veya daha sonraki bir sürüm kullanıyorsanız Google Play Store Üzerinde bulunan MIUI Theme Editor uygulamasını kullanmayı deneyebilirsiniz.

Dışarıdan yükleyeceğiniz temaların cihazınız ile uyumsuz olması halinde cihazınızın açılmayacağını, wipe yani silme işlemleri yapmadan yani cihazınızda yer alan tüm verileri silmeden cihazınızı açamayacağınızı lütfen aklınızda bulundurun ve bu riski kabul ediyorsanız tema yüklemesini gerçekleştirin.


Google Play'den uygulama yüklenmiyor/yarım kalıyor/ Mobil verideyken indirme yapılmıyor.
İndirmeler uygulamasına girin ve ayarlardan mobil veri indirme sınırınızı sınırsız yapın. Android M veya üzeri versiyon kullanıyorsanız Google Play uygulamasına depolama izni vermeniz gerekmektedir.


Tek el moduna nasıl alırım?
Telefonunuzun alt kısmında bulunan sanal tuşlarda en sağdakinden sola doğru (ya da soldan sağa) hızlıca kaydırarak tek el moduna alabilirsiniz.


Yurt Dışında Satılan Xiaomi Ürünlerini Nasıl Alabilirim?
Türkiye'ye posta yada kargo yoluyla, benzersiz kimliğe yani IMEI numarasına sahip hiçbir cihazın yasal olarak girmesi mümkün değildir. Xiaomi telefonlarından bazılarının ülkemizde resmi satışı bulunmaması nedeniyle bu telefonlardan birine sahip olmak istiyorsanız; ya yurt dışı seyahatine gittiğinizde oradan satın alıp yanınızda getirmeniz ya da kaçak olarak satılan cihazlardan almanız gereklidir. Diğer Xiaomi ürünlerinin pek çoğunun (Power Bank, Kulaklık, Kılıf vb.) ülkemize girişinde ise -eğer kişisel kullanım için aldıysanız- her hangi bir sorun bulunmamaktadır. Daha ayrıntılı bilgi için  Gümrük ve Ticaret Bakanlığının İnternet sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Whatsapp, Viber, Gmail, Ezan Vakti vb. uygulamaların bildirimlerini/uyarılarını alamıyorum?
Öncelikle temanızı varsayılan tema olarak değiştirin. Bazı temalar bildirimleri desteklemiyor. Eğer olmazsa Güvenlik (Araçlar) Uygulaması → Güvenlik → Uygulamayı Yönet → İzinler → Otomatik Başlatma yolunu izleyerek uyarı almak istediğiniz uygulamaları ekleyin ve Güvenlik → Pil → Uygulamanın pil tasarrufu → Uygulamaları seçin menüsü altından bildirim almak istediğiniz uygulamayı seçin ve arka plan ayarını "Kısıtlama yok" olarak değiştirin. Eğer hala bildirim alamıyorsanız aşağıdaki ayarları da kontrol edebilirsiniz.
  • Ayarlar > Bildirimler & Durum Çubuğu > Uygulama Bildirimleri >Uygulama Adı > Kayan Bildirimleri Göster > AKTİF Edin
  • Ayarlar > Bildirimler & Durum Çubuğu > Uygulama Bildirimleri >Uygulama Adı > Kilit Ekranında Göster > AKTİF Edin
  • Ayarlar > Kilit Ekranı > Bildirim Gelince Uyandır > AKTİF Edin
  • Güvenlik Uygulaması > Uygulamayı Yönet > İzinler > İzinler > Uygulama Adı > Açılır Pencere Bildirimleri AKTİF Edin.
  • Güvenlik Uygulaması > Uygulamayı Yönet > İzinler > Otomatik Başlatma > Uygulama Adı >AKTİF Edin
  • Güvenlik > Pil > Uygulamaların pil kullanımını yönet >Uygulamaları yönet seçeneği altından bildirim almak istediğiniz uygulamayı seçerek "Kısıtlama Yok" seçeneğini seçebilirsiniz.
Bir değer sıkıntı ise Türk Telekom kullanıcılarında yaşanabiliyor. Eğer İnternet hattınızda Aile koruması etkinleştirilmiş ise bildirimleri alamayabilirsiniz. Korumayı kaldırmanızı ve güvenli internet istemiyorum seçeneğini işaretlemenizi tavsiye ederim.


Kişisel Bağlantı Noktası/Hotspot açamıyorum/çalışmıyor?
Hattınız Vodafone ise Ayarlar/Sim Kartlar & Mobil Ağlar/Erişim Noktası Adları bölümünü açın. Altta +Yeni APN simgesine tıklayın. Ad ve APN yazan yerlere Consumer Broadband (veya consumer brand) yazıp kaydedin ve bu APN'yi secin. Telefonunuzu yeniden başlatın.


Telefonum 4G/4.5G uyumlu olarak görünmüyor? 4G/4.5G ağlarına bağlanabilir miyim?
Operatörler cihazınızın IMEI numarasını alarak BTK'dan kontrol ederler. BTK üzerinde cihazınız ne şekilde görünüyorsa operatörünüz kayıtlarında da, operatörünüzün uygulamasında da aynı şekilde görünür. Operatörlerin bir 4G uyumlu cihazlar veritabanı var. Eğer cihaz isminiz bu veritabanında yer alıyorsa uygulamada da 4G uyumlu olarak , yer almazsa uyumsuz görünür. Uyumlu ya da uyumsuz görünmesinin 4G hizmetini almanızla bir ilgisi yoktur yani uyumsuz görünse dahi 4G hizmetinden faydalanabilirsiniz.


Cihazım üzerinde görünen LTE, 4G, 4.5G sembollerinin anlamları, farkları nelerdir? Neden 4.5G göremiyorum?
Cihazların modellerine göre 4.5G şebekesi farklı isimlendirilebiliyor. Örneğin LTE, 4G, 4.5G, 4G Plus gibi. Bu ifadelerin görüldüğü cihazların hepsi 4.5G şebekesinden hizmet alabilmektedir. 

Bu konuya bakiniz : 4.5G ile Cihazım uyumlu mu? Türkiye’de geçerli tüm GSM frekansları

Arama esnasında ekran kapanıyor, bir daha açılmıyor? Sürekli olarak Kulaklık Alanını Kapatmayın uyarısı görünüyor?

Telefonunuzun ekran üstünde yer alan alanda, hoparlörün yan tarafında telefonun yakınlık sensörü bulunuyor. Arama yapılıp telefon kulağa götürüldüğünde bu sensör yüzünüzü algılıyor ve arama esnasında tuşlara yanlışlıkla basılmasını engellemek için ekranı kapatıyor. Aynı zamanda bu sensör telefonu cebinizde taşırken yanlışlıkla açılıp istenmeyen işlemler yapılmasını engellemek için telefonu sürekli kilitli tutuyor. Eğer ki sensörlerin önü kapanmış ise (kırılmaz cam, toz, kir vb.) telefon sürekli olarak cebinizdeymiş gibi tepki verir ve bu ekranı görürsünüz. Veya arama esnasında ekran hemen kapanır ve çağrıyı sonlandıramazsınız, karşı tarafın kapatmasını beklemeniz gerekir. Çözüm ise sensörleri kapatan engeli ortadan kaldırmak. Ekran koruyucu çıkartabilir, kirlenmişse temizleyebilirsiniz. Eğer ayarları değiştirmek isterseniz de Ayarlar > Kilit Ekranı > Cepte Aramayı Önle (Cep Modu) ayarını kapatabilirsiniz


Cihazım Qualcomm HS-USB QDLoader 9008 görünüyor, Mi Flash Uygulamasında COM Port olarak görünüyor, Cihazım EDL Modda takılı kaldı vs.?

Cihazın Edl Modda olması bilgisayar tarafından Qualcomm HS-USB QDLoader 9008 olarak görülmesi veya Mi Flash'ta COM Port olarak tanınması anlamına gelmektedir. Cihazınız bu modda iken ekran her hangi bir görüntü olmaz, sadece bilgisayara bağladığınız bağlantı sesi gelir ve aygıt yöneticisinde Qualcomm HS-USB QDLoader 9008 olarak tanınır. Bu mod normal şartlarda "brick" olan cihazların kurtarılabilmesi için kullanılan ve sadece cihazın içi açıldıktan sonra "testpoint" metodu ile ulaşılabilecek bir moddur. Güzel yanı cihazınıda donanımsal bir problem yoksa bu mod ile cihazınızı hayata döndürebilirsiniz. Kötü yanı ise bir hata sonucu cihazınız moda girdiğinde cihazınızı kullanamazsınız. İster bilinçli ister bilinçsiz olarak cihazınız EDL Moda girmiş ise cihazınızı 64 bit bilgisayarınıza bağlayıp sürücüleri yükledikten sonra 64 Bit Mi Flash uygulaması ile fastboot rom yüklemesi yapmanız halinde telefonunuz açılacaktır. 64 Bit Mi Flash Uygulamasını indirmek için : Mi Flash Tool adresinden "Mi Flash Tool 20160401" sürümünü indirebilirsiniz.

Temiz kurulum nedir? Neden yapılmalıdır? Nasıl yapılır?

Özellikle ROM değişikliklerinde ve cihazlarınızda yaşadığınız sorunlarda genellikle ilk tavsiye temiz kurulum yapılmasıdır. Temiz kurulum tavsiyesinin birden fazla nedeni bulunmaktadır. Bir önceki romdan arta kalan dosyaların yeni romunuzla uyumlu olmaması nedeniyle alınabilecek hatalar, cihazınızda sonradan yüklediğiniz uygulamaların yaratabileceği sıkıntılar, yapmış olduğunuz sistemsel değişikliklerin mevcut sisteminizle yaratabileceği uyum sorunları vb. pek çok sorunun çözümü temiz kurulumdur. Bu kuruluma temiz dememizin nedeni cihazınızda yer alan tüm verileri temizleyecek olmasıdır. Yani temiz kurulum öncesinde mutlaka kapsamlı bir yedek almanız ya da verilerinizin tamamından vazgeçmiş olmanız gerekmektedir.

Temiz kurulum yapmak için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bizim tavsiyemiz Mi Flash uygulamasını kullanarak "wipe all/clean all" seçeneğini işaretleyerek orijinal rom kurmanız yönündedir. Bu yöntem daha önce yapmış olduğunuz sistemsel değişiklikler de dahil olmak üzere telefonunuzu yazılımsal anlamda ilk günkü haline getirir. Bir diğer seçenek ise recovery üzerinden temiz kurulum yapmaktır. Bunun için telefonunuzu kapatıp ses açma ve güç tuşlarına beraber basarak açın ve gelen ekrandan wipe all data seçeneğini seçebilirsiniz. Eğer yapmış olduğunuz recovery değişimi benzeri değişikliklerin kalmasını isterseniz temiz kurulum işlemini TWRP üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Bu durumda TWRP ekranına girdikten sonra Wipe > Advanced wipe menülerini izleyerek Dalvik&Art Cache + System + Data + Cache seçeneklerini işaretleyerek onaylamanız gerekmektedir.


Telefonumda sürekli reklam görüyorum, nasıl kaldırabilirim?

Öncelikle reklam görmek istemediğiniz uygulamanın kendi ayarları içerisinden reklam gösterme seçeneklerinin kapatılması gerekli.

Daha sonra ise Ayarlar/Ek Ayarlar/Yetkilendirme Geri Alma yolunu izleyerek MSA ve Miuidaemon uygulamalarının yetkilerini geri alın.



Son olarak bir de forum düzenimize ilişkin sık sık karşılaşılan bir siteme ilişkin küçük bir cevap eklemek istiyorum...

Özel mesajla göndermiş olduğum yardım talebine/soruma/sorunuma cevap verilmedi, neden cevap vermiyorsunuz?
Eğer yardım talebinizi, sorunuzu, sorununuzu özel mesajla ilettiyseniz cevaplanmaması son derece doğaldır. Forumların amacı birebir yardımcı olarak tek bir kişinin sorununu çözmek değil, herkese açık bir platformda mevcut sorunların çözülerek hem sorunu yaşayan kişiye şu anda hem de daha sonra aynı sorunu yaşayacak kişilere konu üzerinden ilerleyen dönemlerde yardımcı olunabilmesini sağlamaktır. Dolayısıyla size karşı değil genel olarak özel mesajla gönderilen özel ve kişisel olmayan her türlü yardım talebi karşılıksız bırakılır ve forumların sağlıklı işleyebilmeleri için bırakılmalıdır da.

Sorunuzu öncelikle arama yaparak, eğer aramanız sonucunda bir cevaba ulaşamazsanız ilgili bölümde yeni konu açarak sormanız halinde ilgili arkadaşlarımız yardımcı olacaklardır.

20 Ekim 2020 Salı

Mi Band Adım Sayacı Nasıl Çalışır?

Merhabalar,

Bu yazıyı aslında başka bir konu başlığı altında yazmıştım ama talep doğrultusunda yeni bir başlık olarak açıyorum. Yeni bir Mi Band 3 kullanıcısıyım ama herkes gibi ben de cihazın nasıl çalıştığını ve adım sayarın ne kadar doğru çalıştığını merak ediyorum. Bu sebeple biraz araştırma yapıp nasıl çalıştığını anlamaya ve adım sayarın doğruluğunu tespit edecek yöntemler bulmaya çalıştım.

1. Mi Band adım sayısını nasıl hesaplıyor?

Cihazın içinde Analog Device firmasına ait ADXL362 MEMS adında 3-Boyutlu bir ivmeölçer var [1]. Adımlar bu ivmeölçerden gelen verilere göre hesaplanıyor. [2]'de yazılanlara göre artık çoğu cihazda bulunan bu askeri seviyedeki ivmeölçerlerden gelen verilerden hareketinizin gücü hesaplanıyor. Bu güç daha sonra MET'e (Metabolic Equivalent, Metabolik Eşdeğer) dönüştürülüyor. Bir birimin başka bir birime dönüştürülmesi gibi düşünün. Biliminsanları insan vücudunun belli aktivitelerdeki (yürüme, koşma vs.) ortalama MET değerlerini daha önceden belirlediği için adım sayısını bulmak kolay oluyor. Muhtemelen burada şuna benzer bir algoritma çalışıyor;

ürettiğiniz toplam MET / bir adım için gerekli MET = adım sayısı

Yani her bir adım için gerekli MET'i ürettiğinizde sayaç 1 artıyor. Bir diğer deyişle 3-Boyutlu algılayıcı bizim ürettiğimiz aktivitenin yoğunluğunu ölçüyor ve adım sayısı buna orantılanarak belirleniyor. Yine yazıya göre bu ölçüm "pedometer" denilen adım ölçerlerden daha doğru sonuç veriyor çünkü pedometer sallanan kolumuzun sarkaç hareketlerini takip ederek adım sayısını belirlemeye çalışıyor. Biz insanlar robot olmadığımıza göre bu tip bir ölçüm çok özel bir duruma karşılık geldiğinden doğruluğu daha şüpheli hale geliyor.

Yazılanlara göre iddia bu, ancak iki günlük kullanımda şunu fark ettim ki zaman zaman adım atmadan sadece el ve/veya vücudumu hareket ettirsem bile bazen adım sayar artıyor. Muhtemelen bu hareketlerim sırasında bir adıma denk gelen güç ürettiğim için Mi Band sayacı bir arttırıyor. Bunu da sanırım anlayışla karşılamak lazım çünkü bu cihaz sadece bilekten aldığı verilerle adımlarımızı hesaplamaya çalışıyor. Bilek, gövde, ayak bileği gibi 3 farklı yerden veri alabilse sanırım hesap çok daha doğru olurdu.

2. Mi Band neden adımlarımı doğru saymıyor?

1. madde buna kısmen açıklama getirmişti. Bir başka kaynak [3] ise hesaplamaları şunlara göre temellendirmiş; kollun sallanma hareketi, uzun adımlar atılması, vücut hareketleri, yürünen yolun düzlüğü ve yolun eğimine göre Xiaomi'nin geliştirdiği algoritmaya göre adım sayıları hesaplanıyor demiş. 1. maddede algoritma üstü çok kapalı anlatılmıştı ve sanki elin sallanma hareketi hiç dikkate alınmıyor gibi anlaşılıyordu. Bu kaynak aslında aktivitenin yoğunluğu hesaplanırken temel olarak nelerin dikkate alındığını izah etmiş.

Açıklama şöyle devam ediyor, eğer kol hareketleriniz belirgin değil veya adımlarınız yeterince uzun değil yani kısaysa, bileklik aktiviteyi tam olarak hesaplayamaz ve bu da sayacın yanlış saymasına sebep olabilir demiş. Bu açıklama aslında neden kapalı alanda özellikle ev gibi daha küçük mekanlarda adımların biraz hatalı sayıldığını kimi zaman eksik ya da fazla olduğunu açıklıyor gibi duruyor.

3. Mi Band neden yürürken anlık olarak adımlarımı göstermiyor?

Yeni kullanıcı olsam da bu benim sık sık başıma geliyordu. Bazen adım atarken ekrandan sayaca bakıyordum ve sayaç olduğu gibi duruyordu. Hatta ilk aldığımda acaba donanımsal bir problem mi var diye düşünmedim de değil. Yine [3]'e göre bunun bir sebebi varmış. Adım sayarın yanlış aktiviteleri adımmış gibi saymaması için Mi Band ilk 10 adımınızdan sonra adımları saymaya başlıyormuş. İlk 10 adımdan sonra ekranda adımları gerçek zamanlı olarak görebiliyormuşuz. Ben 10 adımdan fazla atsam bile bileklik ekranının tepkisiz kaldığını gördüm. Bu eşiğin 10 adım olduğunu düşünmüyorum ya da benim 10 adım olarak saydığım aktiviteyi bileklik belki de madde 2'de belirtilen nedenlerden dolayı eksik sayıyor da olabilir.

Algoritmanın nasıl çalıştığını bilmiyorum, düşünün ki 5 kez uygun adım attıktan sonra 6. adımım çok kısaydı ve bu sebeple algoritma yürümediğimi düşündü sonra 7. adımda nizami olarak adım atınca belki bu 10 adım kuralı sıfırdan tekrardan başladı ve 16. adımdan sonra adımlarımı saymaya başladı ama kim bilir belki de ilk 5 adımım güme gitti. Bilmiyorum ama bunun gibi çeşitli kaçınılmaz sebeplerle adımlar bazen eksik bazen fazla sayılıyor olabilir.

4. Cihazın doğruluğunu nasıl test edebilirim?

Ben bunun için 2 yöntem denedim.

4.1. Telefona kurduğum adım sayan bir programla karşılaştırdım.
Bina içi ve dışında yaptığım test yürüşünde Mi Band ile programdan aldığım veriler oldukça tutarlıydı. 1200 küsür adım attığım bu test yürüyüşünde telefondaki program Mi Band'a göre 123 adım fazla saymıştı. Bunu da normal karşılamak gerek çünkü telefon ile adım saymak bilekliğe göre daha zor bir iş. Emin olmak için 20 adımlık testlerde Mi Band 19-20 adım gösterirken telefondaki uygulama 22-23 adım gösteriyordu. Bu da telefondaki uygulamanın neden 123 adım fazla gösterdiğini açıklıyordu.

4.2. Adımlarımı saydım
Bu yöntemde adım atarken içimden adımlarımı saydım. Bina dışında 100, 300, 500 ve 1000 adımlık testler yaptım. Tüm testlerde Mi Band 3 hemen hemen doğru sonuçlar gösterdi. Genelde 5-25 fazla adım sayıyordu. Sayarken ben bile hata yapmış olabilirim, 1000'e kadar sayarken yeterince konsantre olmak gerekiyor.

Sonuç olarak şunu fark ettim Mi Band'ın adım sayar performansını test etmek istiyorsanız bina dışında bir yürüyüş gerçekleştirerek bunu test edin. Bina içinde, odalar arasında geçişlerde, oda içindeki hareketlerde veya merdiven üzerinde ilerlerken Mi Band'ın 1 ve 2'de açıklanan yönteme göre şaşırma potansiyeli var. Eğer bina dışındaki testinizde Mi Band 3 tutarlı olarak adımlarınızı sayıyorsa cihazınızda donanımsal ya da yazılımsal bir problem yok demektir. Bina, oda içindeki hareketlerdeki hatalara çok da takılmayın. Önemli olan cihazın bize ortalama bir değerde fikir vermesi ve zaman çizgisinde kendimizi bir önceki güne, haftaya veya aya göre kıyaslayabilmemiz. Geçen aya göre hareket sayım artmış mı azalmış mı?

Bu bağlamda adım sayısını aslında aktivite sayısı olarak söylemek daha doğru olurdu ama ticari olarak bunu söylemek sanırım çok karlı olmazdı. Adım saydığını iddia etmek ticari olarak daha büyük bir hedef ki aslında bileklik %80-90 oranında da bunu doğru yapıyor. En azından şu an için düşümcem bu şekilde.


Mi Band 2 Guide | Easily fix ANY issue like a BOSS | GearBest Blog

Doğal zayıflama - Yakın dövüş - Che masajı - Kronik ağrılar fıtık Sorunlarınız İçin Ulaşınız

Merhaba​ Doğal Zayıflama Che Masajı Yakın Savunma İstediğiniz bölge kısa sürede forma girer daha fit bir vücuda sahip olabilirsiniz. Doğal z...